Ungaria – Guvernatorul Băncii Centrale se aşteaptă la noi fuziuni bancare şi la o îmbunătăţire a ratingului suveran

Există posibilitatea unor consolidări suplimentare în sectorul bancar maghiar deoarece piaţa se poate adapta în mod sustenabil la cinci sau şase jucători mari, a afirmat miercuri guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy, pentru site-ul de ştiri novekedes.hu, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 06 mart. 2019, 08:22
Ungaria - Guvernatorul Băncii Centrale se aşteaptă la noi fuziuni bancare şi la o îmbunătăţire a ratingului suveran

Matolcsy, care se pregăteşte să înceapă al doilea mandat prin eliminarea măsurilor neconvenţionale şi pregătirea terenului pentru înăsprirea politicii monetare, a dat asigurări că se aşteaptă în viitorul apropiat la o revizuire în creştere a ratingului Ungariei din partea agenţiei de evaluare financiară Moody’s.

De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei nu a dorit să comenteze asupra perspectivelor politicii monetare.

Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, aflat în fruntea NBH din luna martie 2013, Banca Centrală a Ungariei a implementat mai multe măsuri de relaxare monetară pentru reducerea costului creditului şi „inundarea” economiei cu bani ieftini pentru a susţine politica guvernamentală destinată stimulării creşterii economice. Dobânzile reduse au generat un boom al creditării, însă inflaţia de bază a crescut constant în ultimele luni, iar economiştii se aşteaptă ca NBH să înceapă să înăsprească în curând politica monetară.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în creştere, de la „BBB minus” la „BBB”, ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală atribuit Ungariei, cu perspectivă stabilă.

Ratingul „BBB” face parte din categoria „investment grade” (recomandat pentru investiţii).

Scăderea rapidă a datoriei externe a reprezentat unul dintre principalele motive ale revizuirii în creştere a ratingului Ungariei, apreciază Fitch.

Datoria externă netă a Ungariei a scăzut la 10,2% din PIB în 2018, faţă de o medie de 34,4% din PIB în perioada 2013 – 2017, sprijinită de excedentul de cont curent semnificativ, nivelul ridicat al investiţiilor externe şi transferurile de capital de la UE, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Conform datelor preliminare, economia ungară a crescut cu 4,8% în 2018, faţă de un avans de 4,1% în 2017, pe fondul majorării investiţiilor şi a consumului gospodăriilor, în urma majorării salariilor.

Piaţa forţei de muncă din Ungaria rămâne sub presiune, stimulând majorarea salariilor. Rata şomajului, de 3,7% în 2018, este printre cele mai scăzute din UE, iar salariile medii brute lunare au urcat cu 10,2% anul trecut, faţă de un avans de 9,1% în 2017, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...