În februarie, rata inflaţiei în Ungaria a încetinit uşor, pentru prima dată de la mijlocul lui 2021, .
Săptămâna trecută, Banca Naţională a Ungariei a menţinut nemodificată rata dobânzii, în linie cu estimările, şi a anunţat că va înăspri şi mai mult condiţiile de lichiditate, sfidând presiunile Guvernului de a reduce costurile de împrumut, în contextul încetinirii creşterii economiei.
„Este ofensat guvernatorul Băncii Naţionale? Este frustrat? S-a certat cu premierul? Nu, Doamne fereşte! Există un dezacord de principiu între Executiv şi Banca Naţională a Ungariei”, a declarat Matolcsy în Parlament.
Acesta a adăugat: „Banca Naţională a Ungariei trebuie să lupte contra inflaţiei şi cerem ajutorul Guvernului în cadrul acestui efort”.
Datele publicate miercuri arată că în februarie rata anuală a inflaţiei în Ungaria s-a atenuat uşor, la 25,4%, în linie cu estimările. Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflaţiei în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE.
Matolcsy susţine că Orban a ignorat solicitările de la Banca Naţională a Ungariei pentru a lansa reforme economice şi a numit crizele din ultimii trei ani „oportunităţi ratate”, Ungaria fiind sub alte state membre UE în privinţa productivităţii.
„Revenirea de la acest nivel va fi extrem de dificilă. Să strici ceva este foarte uşor, să repari poate fi extrem de dificil”, a apreciat guvernatorul.
În schimb ministrul ungar de Finanţe, Mihaly Varga, susţine că până la finalul anului rata inflaţiei în Ungaria va scădea sub 10%.
De asemenea, oficialul susţine că Executivul „cu siguranţă va reduce povara taxelor asupra băncilor şi producătorilor de medicamente în bugetul pe 2024”.