Ministerul Economiei, condus de Gyorgy Matolcsy, a emis miercuri un decret prin care impune tuturor ministerelor să ia noi măsuri de economisire, instituţiile urmând să decidă singure cum vor face acest lucru.
Sarcina ministerelor va fi una dificilă, având în vedere că nu este prima oară când Guvernul recurge la o astfel de soluţie.
Ungaria este nevoită să ia noi măsuri de ajustare fiscală în condiţiile în care Uniunea Europeană aşteaptă ca autorităţile de la Budapesta să respecte ţinta deficitului bugetar.
Comisia Europeană estimează că Ungariei îi lipsesc resurse de 130-140 miliarde de forinţi (440-474 milioane de euro) din bugetul pe 2012, iar Guvernul s-a angajat să răspundă preocupărilor instituţiei legate de posibila depăşire a ţintei deficitului fiscal până la jumătatea lunii aprilie.
Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat în mare parte naţionalizării fondurilor private de pensii. Comisia consideră că măsura nu este o corecţie structurală a deficitului.
Comisia anticipează că Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, dacă nu va lua noi măsuri.
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au aprobat luna trecută blocarea unor fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, din cauza deficitului bugetar excesiv.
Decizia reprezintă o premieră şi a fost luată la recomandarea Comisiei Europene, urmând să intre în vigoare în ianuarie 2013. Sancţiunea va fi ridicată imediat, dacă Ungaria va prezenta măsuri corective până la 22 iunie.