„Pe baza răspunsurilor informale putem să spunem că discuţiile ar putea demara atunci când Ungaria va implementa propunerile de modificări legislative (vizând legea de funcţionare a Băncii centrale) şi cred că acest lucru se va întâmpla în câteva săptămân”, a declarat secretarul de stat Gyula Pleschinger.
La rândul său, şeful echipei ungare de negociere cu FMI, Tamas Fellegi, a subliniat că discuţiile cu FMI vor viza un acord de tip preventiv iar volumul împrumutului nu a fost încă decis, acest lucru urmând să fie abordat în cursul negocierilor. Tamas Fellegi a adăugat că nu au fost încă fixate date concrete pentru derularea discuţiilor, dar că este posibil ca acestea să se deruleze timp de mai multe săptămâni având în vedere climatul actual de pe pieţele financiare internaţionale.
Anterior, Comisia Europeană s-a declarat dispusă să înceapă negocierile cu Ungaria asupra unui ajutor financiar, după garanţiile oferite de guvernul lui Viktor Orban că va asigura independenţa Băncii Centrale.
Autorităţile de la Budapesta se aşteaptă să semneze un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional în al doilea trimestru al acestui an. Ungaria a cerut încă din luna noiembrie a anului trecut un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Totuşi, negocierile au fost blocate din cauza îngrijorărilor exprimate de CE şi FMI faţă de independenţa băncii centrale. De altfel, Bruxellesul a făcut din revizuirea legislaţiei privind banca centrală o condiţie pentru începerea negocierilor pentru un ajutor.