MAE ungar precizează că motivul pentru care Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş.
În cazul Croaţiei, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiţie a societăţii ungare MOL în această ţară. Autorităţile croate l-au acţionat în judecată pe directorul general al companiei MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat fostului premier croat Ivo Sanader o mită în valoare de 10 milioane de euro pentru ca MOL să poată cumpăra acţiuni ale societăţii petroliere croate INA.
MAE de la Budapesta a mai menţionat că Ungaria şi-a declarat la Consiliul OCDE – care se desfăşoară vineri la Paris – intenţia de a nu sprijini intrarea României şi Croaţiei în această organizaţie.
Potrivit agenţiei croate HINA, Slovenia a anunţat şi ea cu câteva zile în urmă că nu va sprijini intrarea Croaţiei în OCDE, din cauza refuzului guvernului de la Zagreb de a aplica decizia Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga prin care Slovenia a primit acces în apele internaţionale ale Croaţiei.
Secretarul general al OCDE, Jose Angel Guria, este aşteptat să-şi prezinte propunerea privind extinderea acestei organizaţii ce reuneşte ţările cele mai dezvoltate economic. Statele membre ale Uniunii Europene care aspiră să se alăture OCDE sunt România, Croaţia şi Bulgaria.