Lukoil aproviziona Ungaria cu țiței prin intermediul ramuriii de sud a oleoductului Druzhba, care traversează Ucraina. Odată cu înăsprirea sancțiunilor impuse de Kiev companiei Lukoil în iunie, petrolul rusesc nu mai ajunge în Ungaria, potrivit sursei citate
Cu toate acestea, Ungaria – al cărei prim-ministru Viktor Orban caută să stabilească legături cu Vladimir Putin și chiar a vizitat Moscova la începutul acestei luni – colaborează în prezent cu Rusia pentru a restabili livrările de petrol ale Lukoil către țara din centrul Europei, care a încercat să mențină relații „prietenoase” cu Rusia în ciuda obiecțiilor UE.
Compania energetică ungară MOL și Lukoil lucrează la o soluție la această problemă, încercând să restabilească fluxurile de țiței rusesc către Ungaria, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.
Szijjarto s-a întâlnit marți cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în marja unei reuniuni a Organizației Națiunilor Unite la New York.
„Există acum o situație juridică în Ucraina pe baza căreia Lukoil nu livrează în prezent în Ungaria”, a declarat Szijjarto după întâlnire, citat de Bloomberg.
Agenția de presă rusă TASS a raportat că Szijjarto a declarat după întâlnirea cu Lavrov: „În ceea ce privește livrările de petrol, există acum o nouă situație juridică în Ucraina, pe baza căreia Lukoil nu face în prezent livrări în Ungaria”.
„Acum lucrăm la o soluție juridică care ne va permite să reluăm livrările, deoarece petrolul rusesc este important din perspectiva securității noastre energetice”, a adăugat oficialul maghiar.
În luna mai a acestui an, Fitch Ratings a estimat că MOL ar putea vedea un risc de aprovizionare în principal din conducta Druzhba. MOL intenționează să utilizeze aproximativ 40% din țiței din sursă non-rusă în acest an și estimează că înlocuirea completă va fi posibilă din 2026, a spus Fitch.
„Cu toate acestea, compania nu exclude posibilitatea de a continua să achiziționeze țiței rusesc, în funcție de condițiile de piață și de reglementare”, a menționat agenția de rating.