Ungaria nu va relua discuţiile cu FMI în acest an
Ungaria a cerut încă din luna noiembrie a anului trecut un împrumut, de tip preventiv, în valoare de 15-20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost blocate însă până în luna iulie a acestui an din cauza îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană şi FMI faţă de independenţa băncii centrale.
‘Modul cum vor evolua lucrurile în 2013 depinde nu doar de măsurile de politică economică ale guvernului ungar, dar şi de deciziile luate în zona euro’, a declarat Mihaly Varga, într-un interviu acordat postului public de radio MR1. Varga a adăugat însă că discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale nu au încetat, negocierile pot avea loc sub diverse forme, iar delegaţia ungară menţine contactul permanent cu misiunea FMI.
‘Guvernul pregăteşte bugetul pentru anul următor şi, desigur, vrem să ştim care sunt aşteptările partenerilor noştrii şi de asemenea recomandările lor. La rândul nostru, le vom spune ce măsuri economice credem că sunt necesare’, a spus Varga. Aceasta a mai adăugat că Uniunea Europeană a forţat Ungaria să adopte unele măsuri, care ulterior au fost dezaprobate de FMI. ‘Dacă UE ne spune că trebuie să respectăm un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB cu orice cost, evident că acest lucru va afecta structura creşterii economie într-un fel sau altul’, a apreciat Varga.
Analiştii nu au fost surprinşi de anunţul şefului echipei ungare de negociere. ‘Din ce în ce mai mult investitorii par să-şi piardă speranţa în şansele Ungariei de a ajunge la un acord cu FMI în condiţiile măsurilor neortodoxe şi ad-hoc adoptate de administraţia Viktor Orban’, a declarat Timothy Ash, analist la Standard Bank.
Marile agenţii de rating au avertizat autorităţile ungare încă de la începutul lunii trecute să încerce să ajungă la un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, Fitch a anunţat luni că va revizui ratingul ‘BB plus’ (categoria junk) atribuit Ungariei până la Crăciun.