Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul circumscripțiilor din Budapesta
De la revenirea sa la guvernare în 2010 şi după numeroase reforme instituţionale, liderul naţionalist a fost acuzat că a remodelat întregul sistem electoral în avantajul său, scrie Agerpres.
El a revizuit deja circumscripţiile şi a adoptat două legi în succesiune rapidă care le acordă numeroşilor maghiari ce trăiesc în anumite ţări vecine cetăţenia ungară şi dreptul de vot, inclusiv prin corespondenţă.
Această nouă schimbare a regulilor survine în timp ce Orban se pregăteşte pentru alegerile parlamentare contestate din primăvara anului 2026, potrivit mai multor sondaje care dau un avantaj partidului TISZA al noului său rival Peter Magyar.
Acest disident a apărut pe scena publică în urmă cu doar câteva luni, atacând corupţia despre care spune că ruinează această ţară central-europeană.
Guvernul justifică modificarea prin necesitatea de a reflecta schimbările demografice, deoarece mulţi locuitori din Budapesta s-au mutat în zonele înconjurătoare.
Capitala, bastion al opoziţiei, va pierde, prin urmare, doi deputaţi în favoarea provinciei vecine. Alte două circumscripţii şi-au văzut graniţele redesenate.
Textul a primit 134 de voturi favorabile, într-un parlament de 199 de locuri.
Potrivit site-ului Electoral Geography, partidul FIDESZ al lui Viktor Orban şi-ar putea păstra astfel majoritatea cu aliaţii săi creştin-democraţi din KDNP.
„Se apropie alegerile şi Fidesz vrea să schimbe din nou regulile”, a scris pe Facebook primarul liberal şi ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony, care a fost reales la limită în iunie.
„Timp de mai bine de un deceniu, el a manipulat sistemul înainte de fiecare scrutin pentru a ca voinţa alegătorilor să se plieze în favoarea sa”, a spus el, denunţând un act de „răzbunare” asupra unei Budapeste rebele.
În cadrul acestei sesiuni extraordinare de sfârşit de an, au fost adoptate peste douăzeci de legi.
Printre celelalte texte criticate de opoziţie, unul va permite numirea unui procuror general care nu provine de la parchet.
Postul este deţinut în prezent de Peter Polt, un aliat loial al lui Viktor Orban, al cărui mandat se încheie în 2028.
Dar mass-media speculează că premierul ar dori să-l înlocuiască pentru a instala un procuror pentru următorii nouă ani, ceea ce i-ar asigura protecţia lui şi a rudelor sale chiar şi în cazul înfrângerii alegerilor din 2026. Guvernul a negat că ar avea astfel de intenţii.