Ungaria: O retragere rapidă a măsurilor de stimulare de către Fed este periculoasă pentru pieţe

Banca centrală a Ungariei este îngrijorată că o retragere prea rapidă a măsurilor de stimulare economică de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite poate provoca o creştere bruscă a costurilor de împrumut ale guvernului, deprecierea forintului şi oprirea perioadei de reducere a dobânzilor.
Economica.net - lun, 17 iun. 2013, 15:07
Ungaria: O retragere rapidă a măsurilor de stimulare de către Fed este periculoasă pentru pieţe

O măsură bruscă a Fed şi a altor băncilor centrale „ar fi periculoasă pentru pieţe”, a declarat Gyula Pleschinger, membru în consiliul de politică monetară al Băncii Naţionale a Ungariei, într-un interviu acordat Wall Street Journal.

El a arătat că marile bănci centrale ar trebui „să acţioneze coordonat şi să retragă lichidităţile treptat”.

Ungaria, salvată de UE şi FMI în timpul crizei financiare din 2008, a fost un beneficiar major al politicii Fed şi mai recent a politicii băncii centrale din Japonia, de suplimentare a lichidităţilor.

Nivelul redus al dobânzilor în cele mai mari economii ale lumii şi creşterea lichidităţilor la nivel mondial au dus la un flux considerabil de fonduri către obligaţiunile guvernamentale şi alte active din Ungaria, care oferă randamente mai atractive, permiţând statului ungar să se finanţeze de pe pieţele de capital.

Temerile că Fed va restrânge programul de suplimentare a lichidităţilor au agitat recent pieţele. Randamentele obligaţiunilor ungare au urcat cu 1,5 puncte procentuale de la jumătatea lunii mai, iar forintul a fost neobişnuit de instabil, evoluţii care, în opinia lui Pleschinger, au fost rezultatul unor factori externi.

El consideră însă că actuala instabilitate a pieţei este doar o „evoluţie pe termen scurt”, care nu va provoca o reacţie imediată.

Pentru a susţine creştere economică, banca centrală a Ungariei a efectuat o serie de reduceri ale dobânzii de politică monetară cu câte 0,25 puncte procentuale, din august anul trecut, iar dobânda a atins un nivel minim de 4,5%.

„Mai este încă spaţiu de manevră, dar nu ştim pentru cât timp. Orice schimbare rapidă în mediul extern, care ar modifica toleranţa investitorilor pentru risc şi ar reduce fluxul de capital către Ungaria, ar putea însemna sfârşitul capacităţii de a continua reducerea dobânzii. Urmărim pieţele externe cu mare seriozitate”, a mai spus Pleschinger.

Te-ar mai putea interesa și
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care este explicația
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) și-a majorat capitalul social prin înglobarea rezervelor . ...
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar se desfăşoară sâmbătă în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi ...
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să ...
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...