Astfel, stadionul Albert Florian de la Budapesta, vechi de 39 de ani, aduna 16.000 de spectatori la mijlocul lui martie la ultimul derby al capitalei. Guvernul a hotărât să-l demoleze şi să construiască un stadion nou, cu o capacitate de 22.000 de locuri, până la sfârşitul anului 2014.
La pauza derby-ului, Tibor Kovesdy, un suporter al echipei Ferencvaros, îşi exprimă nerăbdarea. „Nu mai pot să-l aduc pe fiul meu aici, deoarece nu este un loc plăcut şi sigur. Acest club merită un stadion mai bun”, declară acest tată de familie, în vârstă de 55 de ani.
Încă din aprilie 2010, când a obţinut victoria în urma alegerilor legislative, premierul conservator ungar Viktor Orban, fondator al Academiei de Fotbal din Felcsut (sud) şi suporter a echipei FC Videoton Székesfehérvár, a alocat resurse financiare pentru modernizarea stadioanelor de fotbal.
Doar la un singur stadion, Albert Florian, reconstrucţia va costa cel puţin 44 de milioane de euro (13,5 miliarde de forinţi), finanţată integral din banul public. Noul stadion din Debreţin, care va costa 38 de milioane de euro, va fi finanţat în proporţie de 90% de stat şi 10% de municipalitate.
Un lux pe timp de criză, în timp ce Ungaria negociază din noiembrie 2011 cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) o linie de credit de 15 până la 20 de miliarde de euro.
Dar statul nu se va opri aici, deoarece intenţionează să construiască un stadion cu o capacitate de 65.000 de locuri pentru meciurile echipei naţionale.
„Stadioanele de fotbal ar trebui să fie finanţate de cluburi!”, se putea citi, în ianuarie, pe o banderolă, în timpul unei manifestaţii studenţeşti organizate pentru a denunţa tăierile din învăţământul superior.
Viktor Orban are o opinie diferită. „Viitorul întregii ţări depinde de tineretul său, ceea ce consolidează prioritatea guvernului pentru sport”, a afirmat el la Felcsut.
De la echipa de aur a lui Ferenc Puskas şi Sandor Kocsis din anii ’50, finalistă a Campionatului Mondial de Fotbal 1954 din Elveţia împotriva Republicii Federale a Germaniei (RFG), niciun lider ungar nu a investit în fotbal, iar investitorii privaţi au renunţat treptat la balonul rotund după prăbuşirea comunismului în 1989.
Tibor Kovesdy îşi aminteşte de anii ’60, când 70.000 de persoane umpleau Stadionul Albert Florian, în timp ce în prezent acesta înregistrează o medie de 5.000 de spectatori.
„La ce bun să investeşti într-un nou stadion, dacă se va umple rareori, sau niciodată”, a anunţat pentru AFP Gaby Kovacs, care deţine blogul hungarianfootball.com.
Un apropiat al premierului şi un bogat om de afaceri, preşedintele Federaţiei Ungare de Fotbal (MLSZ), Sandor Csanyi, doreşte să crească prezenţa medie din campionatul ungar de la 3.000 la 10.000 de spectatori în 2018.
Candidată împreună cu Austria pentru a găzdui Campionatul European de Fotbal 2004 şi împreună cu Croaţia pe cel din 2012, Ungaria a eşuat din cauza infrastructurii sportive deficitare în comparaţie cu cea a vecinilor austriac (Euro 2008), polonez (Euro 2012) sau român (finala Europa League 2012).
Cu toate acestea, investirea banilor în sport ar putea avea sens, potrivit economistul ungar Ferenc Denses, dacă fondurile vor ajunge la locul potrivit. Astfel, dacă mai mulţi tineri vor practica o activitate sportivă, s-ar putea reduce costurile pentru sănătate. „Un ajutor de stat poate corecta un eşec al pieţei, dar poate, de asemenea, provoca distorsiuni”, explică el pentru AFP.
Proprietarul celui de-al doilea mare club de fotbal din capitala ungară, Ujpest, belgianul Roderick Duchatelet, apreciază că aceste ajutoare publice favorizează cluburile care beneficiază de ele în raport cu cele deţinute de către investitori privaţi.
În schimb, suporterii de fotbal ar putea să depăşească aceste anomalii dacă Ungaria, absentă de la o mare competiţie internaţională încă de la Campionatul Mondial de Fotbal 1986 din Mexic, va reveni în elită.
„Orban este liderul cel mai populist din Europa”, afirmă pentru AFP un jurnalist al publicaţiei ungare Viaţă şi Literatură. „El crede că fotbalul poate uni în continuare naţiunea şi doreşte să consolideze acest sentiment”, conchide acesta.