Această versiune modificată a legii, care a fost adoptată cu 313 voturi pentru şi 36 împotrivă, nu răspunde însă tuturor obiecţiilor din partea Uniunii Europene şi FMI.
Modificările adoptate marţi anulează posibilitatea unei eventuale fuziuni a Băncii Centrale Ungare cu Organismul pentru supervizarea instituţiilor financiare, care era menită să diminueze puterea preşedintelui Bancii Centrale şi să sporească în mod corespunzător independenţa instituţiei faţă de forţele politice.
Acestea anulează totodată necesitatea informării în prealabil a Guvernului ungar cu privire la ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Monetar. Cu prilejul reuniunilor lunare, acesta ia decizii privind rata dobânzii Băncii Centrale.
În acelaşi timp, noua versiune a legii retrage dreptul Guvernului de a trimite un reprezentant care să asiste la aceste şedinţe.
În plus, aceasta face procesul de concediere a membrilor Consiliului Monetar conform cu cererea Băncii Centrale Europene.
În schimb, unele obiecţii majore din partea Băncii Centrale Europene (BCE) au rămas fără răspuns, printre care şi cea referitoare la controlul asupra rezervelor valutare ale Băncii Centrale, încredinţat Consiliului Monetar (ai cărui membri sunt în majoritate desemnaţi de Guvern – n.r.) în detrimentul preşedintelui, sau modul de numire a viitorilor membri ai Consiliului Monetar.
Potrivit lui Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al partidului FIDESZ, al premierului, modificările votate de Parlament au fost „elaborate în funcţie de solicitările de la Bruxelles”.
Dacă vor fi cerute şi alte modificări de către Comisia Europeană, „încă mai este posibil să le introducem” până la 4 iunie, termen limită stabilit de Parlament pentru adoptarea definitivă a acestui set de modificări.