Ungaria, Polonia şi Cehia, trimise în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru refuzul cotelor de refugiaţi
În momentele cele mai grave ale crizei migranţilor, UE a convenit un program temporar privind relocarea de urgenţă a unor refugiaţi din Italia şi Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru. Comisia le reproşează celor trei state că nu şi-au îndeplinit angajamentele.
”Ungaria nu a luat nici o măsură de la debutul programului de relocare şi Polonia nu a procedat la nici o acţiune de relocare începând din decembrie 2015. Republica Cehă nu a procedat la nici o relocare din august 2016 şi nu a oferit nici un nou loc de peste un an”, explică într-un comunicat Comisia Europeană.
Executivul european, garant al tratatelor, a lansat deja două avertismente în această procedură de infringement împotriva celor trei ţări. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea lor, Bruxellesul a decis să trimită dosarul la Curtea de Justiţie a UE.
Ungaria şi Slovacia au încercat să conteste mecanismul cotelor de refugiaţi la aceeaşi instanţă europeană, care a confirmat însă legalitatea măsurii.
Măsura se apropie de termenul de expirare şi nou-sosiţii nu mai sunt eligibili. Dar au mai rămas încă ”mii de persoane eligibile pentru relocare”, după cum a reamintit joi, într-o conferinţă de presă, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.
Oficial, potrivit cifrelor la data de 1 decembrie, Republica Cehă a promis că primeşte 50 de persoane şi a primit de fapt 12 persoane provenite din Grecia. Polonia a promis 100 de locuri, dar nici un refugiat nu a fost primit.