Ungaria pregăteşte o consultare naţională cu privire la ‘planul Soros’ de a aduce refugiaţi în Europa – portal de ştiri
Origo a mai citat o altă declaraţie a lui Orban, care ar fi spus că opoziţia este ‘controlată din exterior’. Referitor la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a respins plângerile Ungariei şi Slovaciei, care contestau cotele de refugiaţi stabilite de UE, Orban ar fi spus – potrivit Origo – că ‘adevăratul pericol este planul Soros’ şi că, deşi Bruxellesul va încerca să impună ‘voinţa lui Soros’, acest lucru ar putea fi evitat la alegerile generale de anul viitor. ‘Dacă oamenii ne sprijină, dacă câştigăm pentru a treia oară, Bruxellesul nu ne va putea învinge şi planul Soros va eşua’, ar fi declarat Orban, citat de Origo.
Pe de altă parte, agenţia EFE preia o declaraţie făcută joi pentru MTI de Lajos Kosa, liderul grupului parlamentar al Fidesz, conform căreia ‘planul Soros include acceptarea a unui milion de imigranţi pe an în Europa, redistribuirea obligatorie între ţări şi desfiinţarea gardului (ridicat de Ungaria la graniţa de sud, pentru a bloca afluxul de imigranţi – n.r.)’.
Nu se cunosc deocamdată întrebările acestei consultări şi nici când ar urma să aibă loc, însă EFE notează că cel mai probabil ‘plebiscitul’ ar putea fi demarat în primăvara lui 2018, odată cu lansarea campaniei electorale pentru alegerile generale. EFE aminteşte că guvernul ungar vorbeşte de ceva vreme despre existenţa unui presupus plan al lui Soros, despre care nu există nici detalii, nici dovezi, de ‘a inunda’ Uniunea Europeană cu imigranţi şi de a-i repartiza între toate ţările membre. Potrivit lui Kosa, politica Comisiei Europene privind imigraţia este o dovadă că ‘se execută planul Soros’.
Potrivit MTI, Partidul Socialist şi Coaliţia Democratică (DK), ambele în opoziţie, au criticat joi în termeni duri planul guvernului Orban şi au insistat ca executivul să se concentreze pe chestiuni mai importante. Laszlo Botka, candidatul la postul de prim-ministru din partea socialiştilor, a cerut executivului de la Budapesta să convoace mai degrabă o consultare naţională pe tema stării sistemului de sănătate din Ungaria. ‘Decât să continue cu teorii ale conspiraţiei şi să inspire frică, Fidesz ar trebui să discute despre problemele reale cu care se confruntă Ungaria’, a apreciat Botka.