Proiectul propus anterior de guvernul condus de Viktor Orban prevedea reţinerea a 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari, scrie Agerpres.
‘În forma actuală, taxa nu poate fi introdusă deoarece populaţia vede în ea o taxă pe Internet în timp ce guvernul a dorit să adopte un amendament tehnic care să extindă taxa pe telecomunicaţii’, a declarat Viktor Orban pentru postul public de radio. În condiţiile în care opinia publică ridică semne de întrebare cu privire la motivaţia care stă la baza taxei ‘nimic nu poate fi validat în aceste circumstanţe’, a mai spus Orban.
Premierul ungar a promis însă că, după sărbătorile de iarnă, undeva la mijlocul lunii ianuarie, va fi organizată o procedură de consultare la nivel naţional cu privire la reglementarea Internetului şi a posibilelor modalităţi prin care ar putea fi taxate o parte din veniturile generate online. ‘Ar trebui să vedem unde merg aceste profituri uriaşe generate online şi dacă există o modalitate pentru păstrarea unei părţi în Ungaria prin redirecţionarea către buget’, a apreciat Viktor Orban.
Proiectul taxei pe Internet a generat proteste de amploare în Ungaria. După o primă mobilizare care a avut loc duminică, mai multe zeci de mii de persoane au defilat marţi pe străzile Budapestei, acestea fiind cele mai importante proteste organizate de la venirea la putere a lui Orban în 2010. Noua taxă a fost criticată de asemenea şi de Comisia Europeană.