Premierul ungar, Viktor Orban, a anunţat în august ridicarea acestui gard pentru a-l întări pe cel deja existent şi construit anul trecut, cu o lungime de 175 de kilometri.
Presa locală a descris acest al doilea gard, cu un prim tronson încheiat de curând, ca ‘inteligent’, din cauza tehnologiei de vârf utilizate, cum sunt senzori termici şi de mişcare sau camere nocturne. El are o înălţime de trei metri şi primul tronson se întinde pe o distanţă de 10,3 kilometri.
Posibilitatea ca acordul încheiat la începutul anului între Uniunea Europeană şi Turcia, vizând să reducă numărul de migranţi, să zboare în bucăţi a constrâns Ungaria să întărească protecţia frontierelor, a explicat Viktor Orban.
Potrivit canalului naţional M1, gardul va permite reducerea numărului de soldaţi şi poliţişti necesari la controlul frontierei. Guvernul va decide ulterior când va fi construit restul gardului.
Peste 400.000 de migranţi au traversat în 2015 Ungaria, ţară din spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor, în drum spre Europa de Vest.
În urma ridicării primului gard în septembrie anul trecut şi, o lună mai târziu, a unuia în dreptul graniţei croate, numărul migranţilor care au pătruns în Ungaria s-a redus semnificativ.