Potrivit presei, încă un gard ar putea fi ridicat în provincia Zala, situată la frontiera Ungariei cu Croaţia şi Slovenia, zona pe unde în ultima săptămâna au intrat mii de migranţi în fiecare zi venind dinspre Croaţia. Lungimea sectorului de graniţă croato-ungară în provincia Zala este de 42 de kilometri, dar râul Mura separă cele două ţări pe o porţiune de 24 de kilometri, formând o barieră naturală, scrie Agerpres.
În decretul semnat de Orban se mai ordonă provinciilor unde a fost declarată ‘starea de criză din cauza imigraţiei masive’ să pregătească ‘închiderea temporară a frontierei’.
Guvernul de la Budapesta a declarat starea de criză în provinciile Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Vas, Somogy şi Zala, toate aflate la graniţa cu Serbia sau Croaţia. Frontiera cu Serbia este deja complet închisă cu un gard de sârmă ghimpată, fapt care a determinat migranţii să-şi modifice traseul către vestul Europei prin Croaţia, astfel că Budapesta a ridicat încă un gard pe o porţiune de 41 de kilometri la graniţa croată.
Totuşi, în ultimele zile peste 20.000 de migranţi au fost direcţionaţi de autorităţile croate către graniţa cu Ungaria, de unde au fost preluaţi de mijloace de transport puse la dispoziţie de guvernul ungar şi conduşi mai departe către frontiera austriacă. Dar poliţia maghiară a anunţat că numai în cursul zilei de luni a interceptat 5.530 de migranţi care au pătruns ilegal pe teritoriul Ungariei.