Pentru majorarea veniturilor la buget, Executivul de la Budapesta a introdus în timpul crizei financiare o serie taxe care afectează companiile active în diverse sectoare ale economiei. Taxa specială pe bănci, introdusă în 2010 în Ungaria, este cea mai ridicată din Europa, scrie Agerpres.
Guvernul va urmări dacă băncile majorează creditarea în schimbul reducerii taxei pe bănci, deşi nu există cerinţe legale în acest sens, a explicat Viktor Orban într-un interviu acordat postului public de radio Kossuth.
Marţi, ministrul Economiei, Mihaly Varga, a anunţat că anul viitor taxa pe bănci va fi redusă la 0,31% din totalul activelor, de la 0,53% în prezent, iar reducerea ar putea continua în perioada 2017 – 2019.
‘Ne vom onora promisiunile şi vom vedea dacă şi sectorul bancar se va ţine de cuvânt’, a declarat premierul Ungariei.
Vineri, acţiunile celui mai mare creditor ungar, OTP Bank, au scăzut la bursă cu 0,3%, la 5.800 de forinţi. Anul acesta acţiunile băncii au urcat cu 52%.
În februarie, Guvernul de la Budapesta a ajuns la un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Erste Bank privind reducerea taxei pe bănci, dar nu s-a făcut o referire directă la majorarea creditării.
‘Am încheiat un acord prin care băncile se angajează să sporească creditarea dacă va fi redusă povara taxei pe bănci, prin urmare o clauză care să permită o reducere a taxei pe bănci pentru instituţiile financiare care acordă mai multe împrumuturi va fi probabil inclusă în proiectul de buget pe 2016’, afirma atunci Viktor Orban.
Premierul ungar a apreciat recent că gradul de control al investitorilor ungari asupra sectorului bancar local ar putea depăşi 60%, lăsând să se înţeleagă faptul că statul ungar ar putea face noi achiziţii de bănci.
În prezent, sectorul bancar din Ungaria este dominat în proporţie de 80% de bănci străine.
Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo.