Ungaria – Un aliat al lui Viktor Orban a fost numit guvernator al Băncii Naţionale

29 11. 2024
mihaly varga guvernator banca nationala ungaria 42353

La putere din 2010, Orban a avut dificultăţi în a scoate Ungaria din recesiunea în care a intrat anul trecut din cauza inflaţiei, astfel că economia ungară a recăzut în recesiune tehnică iar forintul s-a depreciat puternic, ceea ce a obligat Banca Naţională a Ungariei să amâne planurile de reducere a dobânzii de referinţă, care în prezent este la 6,5%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Unii investitori se tem că un Consiliu de administraţie al Băncii Naţionale dominat de aliaţi ai lui Orban ar putea duce la reduceri agresive de dobândă, pentru a impulsiona creşterea economiei înainte de alegerile din 2026.

Varga a devenit parlamentar în partidul Fidesz la alegerile din 1990 şi a ocupat, de mai multe ori, portofoliul Finanţelor, inclusiv după pandemia de COVID-19, când Ungaria a înregistrat unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE.

Acest economist în vârstă de 59 de ani, care a evitat să critice în mod public cheltuielile guvernamentale mari făcute de Orban, îi va succeda în funcţia de guvernator al MNB lui Gyorgy Matolcsy, cel care a devenit din ce în ce mai critic faţă de politicile adoptate de premierul Orban după alegerile din 2022.

Roger Mark, analist la fondul Ninety One, spune că Varga este văzut drept conservator, însă în mod clar este o persoană loială lui Orban, al cărui guvern a pus repetate presiuni asupra Băncii Naţionale pentru a reduce mai agresiv dobânzile. „Dacă investitorii vor decide o vânzare masivă de forinţi, ca urmare a reducerii dobânzilor, asta ar realimenta inflaţia, ceea ce ar fi autodistructiv pentru Orban şi Fidesz”, a spus Mark.

Varga, care urmează să fie instalat oficial la conducerea Băncii Naţionale în luna martie 2025, a spus că inflaţia ar trebui să fie principala prioritate a Băncii Naţionale dar că instituţia trebuie, de asemenea, să coopereze cu guvernul în domeniul politicii economice.

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia ungară să înregistreze o creştere de doar 1,8% în 2025, după o creştere apropiată de zero în acest an, cel mai modest avans economic înregistrat de o ţară din Europa Centrală şi cu mult sub avansul de 3,4% prevăzut în proiectul de buget pentru 2025 al Ungariei.

În avanpremiera alegerilor din 2026, Orban încearcă să relanseze economia cu stimulente pentru piaţa imobiliară, fonduri pentru micile firme, majorarea salariilor, pensiilor şi subvenţiilor pentru familii, în ideea de a contracara avansul inflaţiei.

La şedinţa de politică monetară din această lună, Banca Naţională a Ungariei a lăsat dobânda nemodificată, după o depreciere gravă a forintului, în urma câştigării alegerilor din SUA de către Donald Trump. Planurile acestuia de a impune tarife vamale suplimentare pentru importurile din UE ar urma să afecteze puternic economiile dependente de exporturi din Centrul Europei, inclusiv Ungaria.