Ungaria vrea ca interdicţia privind cerealele din Ucraina să rămână în vigoare până la finele anului
„Am dori ca Executivul comunitar să accepte măsura noastră pe care intenţionam să o menţinem până la finele anului, pentru a permite fermierilor noştri să strângă şi să îşi depoziteze recolta lor”, a scris Istvan Nagy pe pagina sa de Facebook în aceeaşi zi în care la Luxemburg are loc Consiliul Agricultură şi Pescuit.
Săptămâna trecută, autorităţile de la Budapesta au interzis importul de cereale şi produse agricole din Ucraina, după ce Polonia a adoptat o măsură similară, în ideea de a contracara un aflux de produse ieftine care a creat probleme pentru producătorii locali şi a presat guvernele statelor vecine Ucrainei să vină în sprijinul fermierilor lor. Slovacia şi Bulgaria au decis şi ele să introducă măsuri similare.
Cele patru ţări, precum şi altele din Europa Centrală şi de Est, spun că este nevoie de măsuri la nivelul UE pentru a rezolva problema importurilor de cereale ieftine din Ucraina. Ungaria a cerut un ajutor „progresiv” din partea UE pentru a ajuta la tranzitul cerealelor din Ucraina prin ţările Europei Centrale.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă şi el marţi la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Luxemburg, unde se vor discuta teme de maxim interes pentru producătorii agricoli din România.
Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine, reducând preţurile şi vânzările pentru fermierii din aceste ţări. În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024. cereale ucraina.