Ungaria vrea o comisie care să susţină restituirea proprietăţilor bisericilor maghiare din România

Consiliul Demnităţii Umane (EMT) din Ungaria a propus înfiinţarea unei comisii care să promoveze restituirea proprietăţilor bisericilor maghiare din România, informează vineri agenţia ungară de presă MTI.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 14:53
Ungaria vrea o comisie care să susţină restituirea proprietăţilor bisericilor maghiare din România

Preşedintele EMT, Zoltan Lomnici, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Budapesta că această comisie va analiza paşii care au fost făcuţi până acum şi va identifica elementele ilegale apărute. De asemenea, comisia va pregăti o propunere prin care România, cât şi Slovacia ar putea fi obligate să restituie proprietăţile bisericeşti naţionalizate, obligaţie pe care amândouă aceste ţări au acceptat să şi-o asume atunci când s-au alăturat Uniunii Europene, a menţionat Lomnici.

Potrivit preşedintelui EMT, România a încălcat libertatea religioasă prin eşecul său de a restitui proprietăţile confiscate, guvernul român neurmărind în realitate decât să le facă viaţa grea comunităţilor religioase ale etnicilor maghiari.

Zoltan Lomnici a precizat că România a adoptat o lege a restituirii în anul 2001, la presiunile internaţionale, dar nici măcar nu a evaluat peste jumătate din cererile de restituire înregistrate, în timp ce mare parte din celelalte au fost respinse ori autorităţile municipale relevante au introdus apeluri împotriva deciziilor pentru a ‘câştiga timp’.

Europarlamentarul român Laszlo Tokes, căruia i s-a cerut să conducă noua comisie, a declarat la rândul său în cadrul conferinţei de presă că o recentă recomandare a Consiliului European sugerează că guvernul României trebuie să impulsioneze procesul de restituire.

Tokes a evocat cu acelaşi prilej un sondaj conform căruia în ultimii 25 de ani bisericile maghiare din România au redobândit proprietatea a circa jumătate din vechile lor proprietăţi, dar practic au acces la aproximativ o treime dintre ele. El a mai spus că procesul de restituire a stagnat în perioada 2010-2013 şi că guvernul român ‘tergiversează’, ‘posibil urmărind o situaţie în care să nu mai existe cui să-i fie restituite proprietăţile’.

Laszlo Tokes a îndemnat, în fine, la menţinerea unei monitorizări internaţionale a procesului de restituire şi la creşterea presiunilor comunităţii internaţionale asupra României, o ţară care în opinia sa ‘joacă un joc de-a şoarecele şi pisica’ cu instituţiile internaţionale, în timp ce îşi oprimă minorităţile, încheie MTI.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...