Ungaria vrea să atragă până la 4,5 miliarde euro anul viitor de pe pieţele internaţionale

Ungaria va reveni anul viitor pe pieţele internaţionale după o absenţă de 19 luni, planificând atragerea a 4-4,5 miliarde euro prin emisiuni de obligaţiuni în monedă străină, în timp ce Fitch a îmbunătăţit vineri perspectiva ratingului ţării la stabilă, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 21 dec. 2012, 12:43
Ungaria vrea să atragă până la 4,5 miliarde euro anul viitor de pe pieţele internaţionale

Agenţia ungară de administrare a datoriei publice a anunţat vineri că va iniţia la începutul anului viitor discuţiile cu investitorii pentru o emisiune de obligaţiuni pe pieţele internaţionale.

Runda de finanţare va fi efectuată cât mai curând posibil, în funcţie de condiţiile de pe piaţă, a declarat directorul general adjunct al Agenţiei, Andras Borbely, citat de Bloomberg.

„Am putea să ne descurcăm în primul trimestru fără un împrumut, dar am vrea să refinanţăm datoria în valută. Am reuşit să reducem costurile de finanţare, oferind pieţei calm şi stabilitate”, a afirmat Borbely.

Guvernul ungar, condus de premierum Viktor Orban, a renunţat la planurile de a emite obligaţiuni în valută în 2012, mizând pe prelungirea acordului cu FMI pentru a reduce costurile de finanţare. Deşi discuţiile cu FMI au întârziat, randamentul obligaţiunilor ungare în dolari cu scadenţa în 2021 a scăzut joi la 4,81%, de la 9,37% în ianuarie, investitorii manifestând încredere în capacitatea guvernului de a reduce datoria de stat, în paralel cu o creştere a apetitului pentru active mai riscante.

Fitch a confirmat vineri ratingul Ungariei la „BB+”, în categoria activelor cu caracter speculativ, dar a îmbunătăţit perspectiva calificativului de la negativă la stabilă.

Standard & Poor’s a retrogradat luna trecută ratingul Ungariei la a doua treaptă din categoria „junk”, acuzând politicile economice care afectează perspectiva de creştere economică.

Ungaria are de plătit anul viitor datorii în valută de 5,1 miliarde euro, din care 1,4 miliarde euro în contul obligaţiunilor de stat şi 3,6 miliarde euro către FMI. Suma exclude partea din datoria către FMI aferentă băncii centrale.

Ungaria are un necesar net de finanţare de aproximativ 700 miliarde forinţi (2,4 miliarde euro) pentru 2013, iar planul de finanţare brut al guvernului vizează atragerea a 5.900 miliarde forinţi (20,5 miliarde euro), 75% în monedă locală.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...