Ungaria vrea să vândă MKB Bank până la începutul anului viitor
‘Nu va fi o privatizare convenţională, iar Banca Centrală a Ungariei îşi va exercita drepturile şi va asista MKB pentru ca vânzarea băncii să fie finalizată până la începutul lui 2016’, a explicat Adam Balog.
Acesta a adăugat că este în desfăşurare curăţarea portofoliului MKB, o serie de active au fost deja vândute, iar cele care nu au putut fi vândute vor fi preluate de un fond special, scrie Agerpres.
Procesul de curăţare este monitorizat atent de unele instituţii din Uniunea Europeană, iar MKB s-a consultat cu oficialii europeni în privinţa planului de reorganizare a băncii, susţine oficialul.
Rugat să comenteze informaţiile privind posibilitatea unei fuziuni între MKB şi Budapest Bank, de asemenea recent achiziţionată de stat, Balog a afirmat că o astfel de fuziune ar fi o oportunitate, însă procesul va fi de durată.
Şeful băncii a explicat că, în prezent, MKB se concentrează pe oportunităţile oferite de economia Ungariei şi ar putea intra pe piaţa creditelor ipotecare.
În 2014, banca germană BayernLB şi-a vândut divizia din Ungaria, MKB Bank Zrt. către Guvernul ungar pentru suma de 55 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul ungar a plătit recent 700 de milioane de dolari pentru a achiziţiona Budapest Bank, cea de-a opta bancă din Ungaria, de la grupul american GE Capital.
Premierul ungar Viktor Orban aprecia anul trecut că gradul de control al investitorilor ungari asupra sectorului bancar local ar putea depăşi 60%, lăsând să se înţeleagă că statul ungar ar putea face noi achiziţii de bănci.
În prezent, sectorul bancar din Ungaria este dominat în proporţie de 80% de bănci străine. Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo.