„Am pregătit şi am răspuns celor două misiuni de evaluare organizate de Comisia Europeană în martie şi la începutul acestei luni. Progresele substanţiale obţinute de România nu pot fi contestate atât în privinţa reformei legislative, cât şi a cadrului instituţional. Nu pot decât să-mi exprim speranţa că aceste progrese vor continua, pe seama faptului că situaţia României în ceea ce priveşte MCV în acest moment este foarte bună. Cea mai mică greşeală, însă, se plăteşte, cea mai mică ezitare, cel mai mic atac asupra instituţiilor fundamentale ca importanţă în interiorul sistemului nostru legislativ vor fi amendate fără tăgadă”, a spus Ungureanu, la Palatul Victoria.
El a susţinut că raportul MCV va fi unul pozitiv „într-o mare măsură”. „În privinţa raportului din acest an pentru evaluarea MCV-ului pentru perioada de cinci ani de la lansarea acestuia, suntem convinşi că va fi într-o mare măsură pozitiv, care va genera o soluţie viitoare bună pentru România, având în vedere evoluţiile semnificative şi progresele solide ale României în domeniul reformei Justiţiei şi a combaterii corupţiei, pe dimensiunea tuturor celor patru condiţionalităţi pe care se fundamentează MCV”, a declarat premierul demis.
Referitor la aderarea României la zona Schengen, Ungureanu a precizat că obiectivul depinde de capacitatea diplomaţiei româneşti. „În privinţa aderării la spaţiul Schengen, în septembrie, la Consiliul JAI se va lua o decizie. În acest moment, ţine de capacitatea noastră, a României, şi a diplomaţiei româneşti, în care eu, personal, am foarte mare încredere, ca fost titular al postului de resort, ca termenul efectiv de aderare să fie unul cât mai rapid”, a adăugat Mihai-Răzvan Ungureanu.