El a afirmat că îşi cere scuze în numele guvernelor şi parlamentelor anterioare, care timp de 22 ani, nu au putut oferi o soluţie clară şi definitivă în această problemă, din cauza unui „camuflaj politic”, şi a admis că proiectul propus de Guvern creează o nedreptate, aceasta fiind însă singura soluţie.
„Am ajuns însă într-un loc din care nu mai putem ieşi decât aşa. Sunt 2.500 dosare la CEDO şi, dacă nu le rezolvăm până pe 12 iulie prin adoptarea unei legi, acestea în trei luni capătă cale liberă către rezolvare pe seama sentinţei pilot, adică dând câştig de cauză reclamantului împotriva statului, iar punerea în aplicare a sentinţelor înseamnă 70 miliarde lei, 12 procente din PIB. Aceste dosare urmează să antreneze, pe seama precedentului creat, 91% din 170.000 dosare pendinte de rezolvare pe aceeaşi temă. Această plafonare dă o şansă tuturor celor care au speranţa că vor fi despăgubiţi”, a spus Ungureanu, la postul B1 TV.
Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat însă că Uniunea nu va vota în Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedările imobilelor dacă acesta nu va prevede restituirea în natură. El a arătat că nu este de acord cu eliminarea din legislaţie a restituirii în natură a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete şi imobilele pot fi restituite.
Surse guvernamentale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că Executivul analizează varianta ca viitorul proiect de lege privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură.
Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat săptămâna trecută agenţiei MEDIAFAX că plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.