Ungurii iau un împrumut de 10 mld. euro din partea Rusiei, pentru modernizarea industriei nucleare
Cele două ţări au semnat pe 14 ianuarie un acord de cooperare pentru construirea a două noi reactoare la Paks, singura centrală atomoelectrică ungară, situată la 100 de kilometri de Budapesta. Acest proiect, uriaş la scara Ungariei, ar urma să dubleze capacitatea centralei care, în prezent, furnizează 40% din necesarul de energie electrică al ţării.
Punerea în aplicare a acordului care prevede acordarea unui împrumut de 10 miliarde de euro din partea Rusiei depindea de acordul parlamentului. Luni, 110 deputaţi au votat pentru, 29 au fost împotrivă, iar 19 s-au abţinut. Nu a fost făcută nicio precizare în legătură cu termenii financiari ai acestui acord care, de altfel, face obiectul unei anchete din partea Comisiei Europene.
Potrivit guvernului de la Budapesta, condiţiile oferite de Moscova au fost mult mai avantajoase decât ale băncilor, iar acordul va permite crearea a 10.000 de locuri de muncă.
Ungaria va trebui să achite acest împrumut cu dobândă variabilă (cuprinsă între 3,95% şi 4,95%) în euro pe o perioadă de 21 de ani, cu începere de la plata primei tranşe.
Opoziţia a denunţat lipsa de transparenţă a acordului care, după cum s-a exprimat, întăreşte dependenţa energetică a Ungariei faţă de Rusia şi, în acelaşi timp, creşte datoria externă a ţării.