UniCredit a cumpărat acţiunile lui Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

Grupul italian UniCredit a cumpărat pachetul de 45% din acţiuni deţinut de Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank. Omul de afaceri iese astfel din acţionariatul băncii. UniCredit Ţiriac Bank este în top 5 bănci din România, cu active de peste 30 de miliarde de lei (7 miliarde de euro) la sfârşitul lunii martie.
Economica.net - mie, 03 iun. 2015, 20:16
UniCredit a cumpărat acţiunile lui Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

„UniCredit Bank Austria cumpără acţiunile reprezentând 45% din UniCredit Ţiriac Bank S.A. deţinute de Ţiriac Holdings, majorându-şi astfel capitalul deţinut în cadrul UniCredit Ţiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%”, se arată într-un comunicat transmis miercuri seară de grupul italian. UniCredit Bank Austria este divizia austriacă a UniCredit, prin care grupul italian controlează afacerile din Europa Centrală şi de Est.

Cele două părţi au agreat să nu dezvăluie prețul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacției.

Finalizarea tranzacției este preconizată înainte de sfârșitul lunii iunie 2015.

“Aș dori să-i mulțumesc lui Ion Țiriac și reprezentanților Țiriac Holding pentru colaborarea excelentă și pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziției de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienți de retail și corporate din România (tranzacţie perfectată în 2013 – n.r.), continuăm acum să ne consolidăm și să ne extindem poziția pe piața din România prin această tranzacție”, a declarat, în comunicat, Carlo Vivaldi, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi şeful diviziei Europa Centrală şi de Est la UniCredit Bank Austria AG.

UniCredit Bank Austria ia în considerare înaintarea unei oferte către acţionarii minoritari ai UniCredit Ţiriac Bank, se mai spune în comunicat.

Momentan, nu se ştie ce se va întâmpla cu denumirea băncii din România.

UniCredit Ţiriac Bank a luat naştere prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac, proces care s-a încheiat în 2007. Ţiriac putea să exercite anual opţiunea de exit, convenită cu UniCredit atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB Romania.

Ion Ţiriac este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri are interese în mai multe domenii – auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

Pe lângă participaţia de 45% din Unicredit Ţiriac Bank, grupul Ţiriac mai controlează şi 44% din compania de asigurări Allianz Ţiriac şi 15% din grupul de retail Metro România.

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat în primul trimestru din acest an un profit net consolidat de 52,8 milioane lei (11,9 milioane euro) inainte de interesul minoritar. Veniturile consolidate s-au ridicat in perioada raportata la 372,9 milioane lei (83,8 milioane euro). Cheltuielile operationale au ajuns la 196,2 milioane lei (44,1 milioane euro).

UniCredit Ţiriac Bank este în primele cinci bănci din România după valoarea activelor. La finele lunii martie, banca avea active de 30,8 miliarde de lei (7 miliarde de euro). Expunerea bilantiera a portofoliului de credite era de 22,6 miliarde lei (23,6 miliarde incluzand credite externalizate). Depozitele atrase de la clientela s-au plasat la 14 miliarde de lei, in scadere cu 11,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Vietnamul blochează activitea Telegram pe teritoriul său, spre surprinderea companiei care deține aplicația
Vietnamul blochează activitea Telegram pe teritoriul său, spre surprinderea companiei care deține aplicația
Ministerul Tehnologiei din Vietnam a ordonat furnizorilor de servicii de telecomunicații să blocheze aplicația de mesagerie Telegram, pentru că nu a cooperat în combaterea unor posibile......
Podul de peste râul Săsar, aflat pe drumul de centură a municipiului Baia Mare, s-a surpat (Video)
Podul de peste râul Săsar, aflat pe drumul de centură a municipiului Baia Mare, s-a surpat (Video)
O porţiune a podului peste râul Săsar, aflat pe drumul de centură al municipiului Baia Mare, s-a surpat, traficul rutier ...
Nicușor Dan: În foarte multe locuri statul român este de la neglijent până la capturat, fiind necesare o presiune din partea societății
Nicușor Dan: În foarte multe locuri statul român este de la neglijent până la capturat, fiind necesare o presiune din ...
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, susţine că statul român este, în foarte multe locuri, "de la neglijent până la capturat", ...
Washingtonul relaxează sancțiunile impuse Siriei ca urmare a promisiunii făcute de Trump la cererea Arabiei Saudite
Washingtonul relaxează sancțiunile impuse Siriei ca urmare a promisiunii făcute de Trump la cererea Arabiei Saudite
Statele Unite au publicat vineri directive menite să ridice efectiv sancţiunile impuse Siriei, după ce preşedintele Donald ...