Totuşi, grupul bancar şi-a depăşit ţinta de profit net pentru 2020, iar capitalul său de bază s-a consolidat şi mai mult, deschizând calea pentru angajamentul de a distribui investitorilor 1,1 miliarde de euro prin dividende şi răscumpărare de acţiuni. În 2020, UniCredit a înregistrat un profit net de 1,3 miliarde de euro, reducerile de costuri ajutând banca să-şi depăşească previziunile privind un rezultat de peste 800 de milioane de euro. Obiectivul pentru 2021 este un profit net de peste 3 miliarde de euro, după ce anterior se aştepta la un rezultat între 3 şi 3,5 miliarde de euro.
Indicele de adecvare a capitalului Tier se situa la 15,1% la 31 decembrie 2020, peste aşteptările analiştilor şi peste nivelul de 14,4% în 30 septembrie 2020.
UniCredit era în căutarea unui nou şef, după ce, anul trecut, directorul general Jean Pierre Mustier, a anunţat că va demisiona în aprilie 2021, în urma divergenţelor cu Board-ul privind strategia grupului bancar italian. Anunţul a dus la scăderea semnificativă a acţiunilor, din cauza îngrijorărilor că UniCredit se va abate de la politica directorului general de a prioritiza creşterea remuneraţiei pentru acţionari, în loc de fuziuni şi achiziţii (M&A).
Membrii Consiliului de Administraţie al UniCredit l-au desemnat luna trecută în unanimitate pe Andrea Orcel la conducerea celui de-al doilea grup bancar italian, deschizând calea pentru numirea sa oficială în aprilie. De asemenea, co-directorul operaţional Ranieri de Marchis a fost numit director interimar.
„Andrea aduce o experienţă impresionantă în finanţele internaţionale. El este bine plasat pentru a duce UniCredit spre următoarea parte a călătoriei sale”, a afirmat Mustier, într-un comunicat.
În trimestrul patru din 2020, banca a înregistrat pierderi nete de 1,18 miliarde de euro, peste estimările de 686 milioane de euro. Rezultatul a fost afectat de o depreciere de active de 878 milioane de euro la divizia de investiţii bancare şi corporate.
De asemenea, UniCredit a informat că provizioanele pentru creditele neperformante au totalizat cinci miliarde de euro anul trecut, pe fondul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19).
UniCredit va plăti dividende în numerar de 268 milioane de euro şi va răscumpăra acţiuni de 179 milioane de euro. În această toamnă este prevăzută o nouă răscumpărare de acţiuni, de 652 milioane de euro.
Jean Pierre Mustier a condus UniCredit în timpul unui proces dificil de restructurare în ultimii patru ani, vânzând active de miliarde de euro, pentru a spori soliditatea financiară şi a curăţa bilanţul, reducând expunerea băncii la Italia, afectată de povara datoriilor.
Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.
În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.