UniCredit anunţă cea mai mare emisiune de acţiuni, reducerea costurilor şi concedieri
Emisiunea de acţiuni, menită să majoreze capitalul, ar urma să fie lansată până în iunie, iar fondurile vor ajuta la scoaterea din bilanţ a unor credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro. Banca speră că astfel îşi va majora profiturile şi dividendele până în 2019.
De asemenea, până în 2019, UniCredit SpA va concedia încă 6.500 de angajaţi, pentru a-şi reduce costurile anuale cu 1,7 miliarde de euro, iar pentru acest an nu va plăti dividende.
Sub conducerea noului său director general, francezul Jean-Pierre Mustier, UniCredit a demarat în luna iulie a acestui an un vast program de restructurare strategică destinat îmbunătăţirii bazei sale de capital. UniCredit a obţinut peste 2,5 miliarde de euro în urma vânzării unei participaţii de 33% în banca poloneză Pekao, după ce, în octombrie, a vândut 20% din brokerul online FinecoBank cu aproximativ 550 de milioane de euro.
În 2019, UniCredit SpA ar urma să obţină un profit net de 4,7 miliarde de euro
‘Am adoptat acţiuni decisive pentru a face faţă expunerii la creditele neperformante şi pentru a sprijini viitoarea profitabilitate a băncii’, a afirmat Jean-Pierre Mustier.
Anul acesta, acţiunile UniCredit au scăzut cu aproximativ 50% la Bursa de la Milano. Luni, au închis la 2,424 euro, evaluând banca la 15 miliarde de euro.
Măsurile de restructurare vor ajuta UniCredit să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 12,5% până în 2019, în condiţiile în care, la finele lunii septembrie 2016, acest raport era de 10,8%. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, după ce banca va vinde o mare parte din portofoliul său de credite neperformante.
În total, până în 2019, banca va renunţa la 14.000 de angajaţi. Costurile totale nete vor scădea la 10,6 miliarde de euro, de la 12,2 miliarde de euro în 2015. La finele lunii septembrie, banca avea 123.000 de angajaţi.
Luni, UniCredit SpA a anunţat că va înregistra anul viitor un câştig net de capital de 2,2 miliarde de euro în urma vânzării diviziei sale de gestionare a activelor grupului francez Amundi, pentru 3,55 miliarde de euro (3,75 miliarde de dolari).
De asemenea, cel mai mare grup bancar italian în funcţie de valoarea activelor îşi va majora indicele de adecvare a capitalului cu aproximativ 78 de puncte de bază în urma tranzacţiei. Amundi va plăti UniCredit un dividend extraordinar de 315 milioane de euro înainte de finalizarea acordului, care este aşteptat în primul semestru din 2017.
UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.