UniCredit este interesată de achiziţii în Europa Centrală şi de Est

UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, intenţionează să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est (CEE), unde are în vedere posibile achiziţii, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 21 ian. 2015, 12:22
UniCredit este interesată de achiziţii în Europa Centrală şi de Est

Rata creditelor neperformante (NPL) ar urma să crească la aproape 14%, reflectând tensiunile geopolitice din Ucraina şi Rusia, scrie Agerpres.

Totuşi, UniCredit este decisă să-şi întărească poziţia în Europa Centrală şi de Est, căutând oportunităţi de achiziţii. Banca nu a dat detalii suplimentare privind posibilele ţinte de achiziţii sau ce pieţe din CEE sunt vizate.

Cel mai ridicat procent al creditelor neperformante ar urma să se înregistreze în Ucraina (34%), înaintea Serbiei (23%) şi Rusiei (21%), iar cel mai scăzut în Turcia (3,2%) şi Slovacia (5,3%).

‘Evoluţiile geopolitice precum şi schimbările în mediul extern reprezintă o sursă de incertitudini pentru perspectiva noastră. Rata creditelor neperformante în regiune va rămâne probabil o provocare’, a afirmat noul şef al diviziei de corporate şi investiţii bancare, Gianni Franco Papa, care anterior a fost şeful diviziei pentru Europa de Est a grupului UniCredit.

Riscurile din Europa Centrală şi de Est, unde sunt active şi rivalele Erste şi Raiffeisen, includ tensiunile politice ridicate, cum ar fi conflictul dintre Rusia şi Ucraina, perspectivele de creştere reduse pentru zona euro şi preţul mai scăzut al ţiţeiului, care afectează economia rusă.

Totuşi, ar putea exista şi avantaje, legate de majorarea puterii de cumpărare în urma scăderii preţului petrolului, politici monetare mai relaxate şi eforturi spre o armonizare mai mare a reglementării serviciilor financiare, apreciază UniCredit.

Creditarea în regiune ar urma să accelereze uşor, iar rata creditelor neperformante ar urma să scadă la 10,5% din totalul împrumuturilor, de la 10,9% în 2014.

Profitul grupului bancar italian UniCredit SpA s-a triplat în trimestrul trei din 2014, depăşind estimările analiştilor, datorită performanţelor bune înregistrate pe piaţa internă şi în Europa de Est. În perioada iulie-septembrie 2014, profitul net a urcat cu 80%, la 722 milioane de euro (897 milioane de dolari), de la 204 milioane de euro în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 493 milioane de euro.

Directorul general al UniCredit SpA, Federico Ghizzoni, a redus cheltuielile şi a vândut active, ca parte a planului ce vizează obţinerea unui profit net de două miliarde de euro anul acesta. Creditorul a trecut testele de stres derulate de BCE, după ce, în 2013, a înregistrat pierderi record de 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) din cauza creditelor neperformante.

La 30 septembrie, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al UniCredit se menţinea la 10,8%.

Contribuţia Italiei la profit a fost de aproximativ 0,6 miliarde de euro, în timp ce afacerile din Europa Centrală şi de Est au contribui cu 0,4 miliarde de euro.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Te-ar mai putea interesa și
Salarii transparente la Libra Internet Bank pentru posturile vacante: încep de la 3.500 de lei net şi ajung la 11.000 de lei net lunar
Salarii transparente la Libra Internet Bank pentru posturile vacante: încep de la 3.500 de lei net şi ajung la 11.000 de ...
Libra Internet Bank e singura bancă din România care comunică transparent în anunţurile de angajare grilele salariale cu care ofertează candidaţii. Iată câteva dintre posturile vacante şi......
RCA și CASCO direct de pe megaportalul Guvernului. AI schimbă ordinea din asigurări
RCA și CASCO direct de pe megaportalul Guvernului. AI schimbă ordinea din asigurări
Cetățenii care vor intra să își plătească taxele și impozitele ori vor depune acte pe viitorul cloud guvernamental, ...
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate ...
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...