UniCredit extinde acordul cu Kepler şi în Europa Centrală şi de Est

Banca italiană UniCredit va extinde acordul cu firma franceză de brokeraj Kepler Capital Markets privind divizia de trading şi vânzări de acţiuni din Europa Centrală şi de Est, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 20:14
UniCredit extinde acordul cu Kepler şi în Europa Centrală şi de Est

Într-o declaraţie publicată vineri, UniCredit a raportat că reorganizarea va implica diviziile de cash equity din Polonia, România, Rusia, Turcia, de la Londra şi din New York, iar Varşovia va deveni un hub al diviziei de cash equity în regiune.

Ca parte a tranzacţiei, UniCredit va renunţa la divizia de cash equity din Rusia.

Acordul încheiat cu Kepler va permite UniCredit să aibă acces la investitorii internaţionali.

Miercuri, surse anonime au anunţat că UniCredit va reduce activitatea diviziei de cash equity din Europa Centrală şi de Est, va închide divizia de credit securities din România şi Rusia şi va diminua afacerea din Turcia şi Polonia, ca parte a planului de reducere a costurilor şi majorare a profitabilităţii.

Planul se referă la aproximativ 60 din cei 80 de angajaţi care lucrează la divizia de cash equity din Europa Centrală şi de Est, inclusiv vânzări şi derivate, a declarat una din surse.

În noiembrie, UniCredit SpA a anunţat că a încheiat o alianţă exclusivă cu firma Kepler Capital Markets pentru operaţiunile de investiţii şi tranzacţii financiare din Europa Occidentală.

Ca parte a planului de afaceri pe trei ani anunţat în 2011, UniCredit va vinde divizia neprofitabilă de investiţii din Europa Occidentală. „Banca va continua să ofere acest serviciu clienţilor dar într-un mod diferit”, a declarat directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni. Ca parte a planului ce prevede concedierea a aproximativ 4% din angajaţii băncii din întreaga lume până în 2015, aproximativ 9.000 de angajaţi care în prezent lucrează la divizia de investiţii bancare vor fi concediaţi.

Ghizzoni se concentrează pe investiţii în ţările cu cele mai mari şi mai profitabile divizii din economiile emergente ale Europei, unde UniCredit este cel mai mare creditor. El a numit Rusia, Polonia, Turcia şi Cehia ca ‘motoarele de creştere’, în timp ce a amânat planurile de expansiune în Ungaria şi România şi nu a exclus vânzarea unor divizii în unele din cele 15 state foste comuniste.

Europa Centrală şi de Est a contribuit cu jumătate la profitul recurent operaţional net în primul trimestru. Profitul a crescut cu 2%, la 563 milioane de euro. Câştigurile din Turcia au scăzut cu 16%, dar în Rusia s-a înregistrat un avans de 8%, iar în Polonia un declin de 3%.

Spre deosebire de rivalele OTP Bank Nyrt., Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, UniCredit a rămas profitabilă în Ungaria.

Singurele state neprofitabile din regiune pentru UniCredit au fost Kazahstan şi statele baltice. Banca italiană este prezentă în 50 de ţări, unde operează prin intermediul a 160.000 de angajaţi şi 9.456 sucursale.

Acţiunile UniCredit au scăzut anul acesta la bursă cu 34%, evaluând banca la 16,3 miliarde de euro. Profitul în primul trimestru a crescut cu 13%, la 914 milioane de euro, depăşind estimările analiştilor.

UniCredit a anunţat reducerea costurilor şi revizuirea strategiei în Europa Centrală şi de Est, ca parte a planului aprobat în noiembrie de întărire a situaţiei financiare şi majorare a profitului.

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, l-a nominalizat în aprilie pe Giuseppe Vita în funcţia de preşedinte, înlocuindu-l pe germanul Dieter Rampl. Giuseppe Vita, în vârstă de 76 ani, este de asemenea preşedintele diviziei din Italia a asiguratorului german Allianz.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...