UniCredit iese la cumpărături. Mazzucco: Suntem interesaţi de afaceri nu doar în Franţa, ci şi în Spania şi Marea Britanie
„Sunt destul de sigur că vrea să facă un anume tip de afaceri … nu doar în Franţa, ci şi în Spania şi Marea Britanie”, a declarat Alessandro Mazzucco, la o conferinţă pe teme bancare.
Reprezentanţii UniCredit SpA nu au comentat declaraţia.
În decembrie, Mustier a declarat pentru Euromoney că nu vede nicio fuziune cu altă bancă până la finalul lui 2021. Mustier a spus că nu poate avea loc „o evoluţie non-organică a grupului în următorii trei-patru ani”. Potrivit directorului general de la UniCredit, „în contextul actual este dificil să se întâmple ceva în Europa”, însă a adăugat că, „pe termen mediu, Europa va avea bănci mai mari. Germania va avea bănci mai mari”.
„Pentru susţinerea IMM-urilor este nevoie de capital”, a afirmat Mustier, făcând aluzie la zvonurile de fuziune care circulă în ultimele zile cu privire la Deutsche Bank şi Commerzbank.
Anterior, directorul general al UniCredit spusese că banca va analiza opţiunile strategice, inclusiv fuziunile, după ce va finaliza planul de redresare, în 2019.
De mai multe ori în ultimii ani, de când francezul Jean Pierre Mustier a fost numit la conducerea UniCredit în 2016, au fost zvonuri cu privire la o posibilă fuziune între UniCredit şi banca franceză Société Générale, la care Mustier a fost director general adjunct.
„Relaţiile pe care Guvernul italian le construieşte cu Franţa nu ajută”, a afirmat Mazzucco.
Duminică, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu va răspunde criticilor vicepremierilor italieni Luigi Di Maio şi Matteo Salvini despre Franţa, deoarece acestea nu prezintă „niciun interes”.
„Nu vreau să răspund. Singurul lucru pe care ei îl aşteaptă este exact acesta (…) Le urez succes şi să se agite în continuare. Toate acestea nu prezintă niciun interes”, a spus şeful statului francez.
„Poporul italian este prietenul nostru şi merită lideri la înălţimea istoriei sale”, a adăugat el.
Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de Interne, şi-a exprimat speranţa că poporul francez se va elibera cât mai curând de un „preşedinte extrem de slab”.
„Sunt apropiat, cu inima şi munca mea, de poporul francez, de milioanele de bărbaţi şi de femei care trăiesc în Franţa cu un guvern extrem de slab şi cu un preşedinte al republicii extrem de slab”, a spus Salvini, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.
La 20 ianuarie, vicepremierul italian Luigi Di Maio a acuzat la rândul său Franţa că „sărăceşte Africa” şi că îi împinge pe migranţi să ajungă în Europa prin politica sa de „colonizare”.
De la numirea lui Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, în iulie 2016, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi.
Grupul bancar este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.
În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.