UniCredit controlează a 15-mare bancă din Rusia în funcţie de active şi este implicată într-o altă acţiune în instanţă privind plata garanţiilor pe care subsidiara sa locală nu le-a putut onora în urma sancţiunilor.
UniCredit se confruntă cu presiuni din partea Băncii Centrale Europene pentru a accelera reducerea expunerii la Rusia, dar la 1 iulie UniCredit SpA a cerut Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să analizeze legalitatea anumitor elemente dintr-o decizie a Băncii Centrale Europene, care forţează banca italiană să îşi reducă prezenţa în Rusia. În paralel, autorităţile ruse au făcut şi mai dificilă retragerea firmelor internaţionale de pe piaţa din Rusia, ceea ce pune băncile într-o poziţie dificilă. Având în vedere complexitatea şi lipsa unui cadru de reglementare armonizat, UniCredit precizează în comunicatul de presă că are îngrijorări că implementarea anumitor condiţii cerute de BCE va avea „grave consecinţe neprevăzute”, cu impact asupra întregului grup.
În 26 iunie, un Tribunal din Sankt Petersburg a ordonat UniCredit să plătească 448 milioane de euro, în condiţiile în care grupul italian a fost unul dintre garanţii din contractul pentru construirea cu grupul german Linde a unei instalaţii de procesare a gazelor, contract care a fost reziliat în urma sancţiunilor occidentale.
În plus, în raportul semestrial al UniCredit se arată că subsidiara sa rusă, AO Bank, a dat în judecată divizia grupului din Germania, UCB, la un Tribunal din Moscova. AO Bank a emis un pachet de garanţii în favoarea unei companii ruseşti şi a reasigurat schema cu divizia grupului din Germania. Odată ce a plătit clientul din Rusia, AO Bank a cerut contra-garanţiile convenite cu UniCredit în Germania, dar divizia de aici a suspendat plata din cauza sancţiunilor.
După audierea preliminară din 14 iunie, Tribunal din Moscova a fixat următoarea audiere în trimestrul trei, a informat UniCredit.