UniCredit închide o treime dintre sucursalele Bank Austria pentru a reduce costurile cu 300 de milioane de euro

Economica.net
15 12. 2015
unicredit_42863400

Luna trecută, UniCredit a informat că analizează posibilitatea restructurării sau vânzării operaţiunilor de retail banking din Austria, în cadrul strategiei sale de a-şi consolida poziţia de capital, fără a cere acţionarilor noi fonduri. În acest sens, UniCredit a avut discuţii privind vânzarea diviziei de retail a Bank Austria cu firma americană de private equity Cerberus Capital Management, a cărei divizie, GoldenTree Asset Management, deţine pachetul majoritar de acţiuni la banca austriacă BAWAG PSK. Operaţiunile de retail ale Bank Austria regrupează 200 de oficii bancare şi aproximativ 9.200 de angajaţi în Austria.

Conform planului de restructurare, numărul de oficii bancare al Bank Austria va fi redus de la 200 până la 120, ceea ce va permite grupului UniCredit să realizeze reduceri de costuri în valoare de aproximativ 300 milioane de euro, până în 2018. De asemenea, Bank Austria a precizat că a ajuns la un acord cu sindicatele pentru pensionarea anticipată a 3.300 de angajaţi.

‘UniCredit îşi reconfirmă angajamentul pentru piaţa din Austria şi intenţionează să dezvolte aceste afaceri într-un mod sustenabil’, a informat grupul bancar italian, cel mai mare creditor din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit planului strategic revizuit, prezentat luna trecută de UniCredit, banca şi-a propus ca în 2018 să ajungă la un profit net de 5,3 miliarde de euro şi un raport de capitalul de rang 1 (Core Equity Tier 1 – CET 1) de 12,6%, în condiţiile în care, la finele lunii septembrie, acest raport era de 10,53%. Pentru a atinge acest obiectiv, grupul bancar a anunţat că ar putea elimina până la 18.200 de locuri de muncă, în principal în Italia, Germania şi Austria, precum şi să vândă sau să restructureze activele cu performanţe slabe.

UniCredit este prezentă în 17 ţări cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.