UniCredit îşi reduce la zero expunerea la cărbune până în 2028

UniCredit SpA şi-a actualizat politica din domeniul energiei şi şi-a stabilit ca obiectiv reducerea la zero a expunerii sale la cărbune, arată un document publicat pe site-ul celui mai mare grup bancar italian, transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 09 sept. 2020, 08:01
UniCredit îşi reduce la zero expunerea la cărbune până în 2028

UniCredit nu va furniza servicii bancare pentru niciun fel de proiecte care au legătură cu cărbunele, inclusiv cele menite să menţină, să îmbunătăţească şi chiar să reducă emisiile la centralele pe cărbune.

Clienţii care au activităţi legate de cărbune care nu reprezintă mai mult de 25% din venituri pot lucra cu UniCredit atât timp cât au un plan credibil privind retragerea din afacerile cu cărbune până în 2028, se arată în document.

Băncile din întreaga lume au început să fie supuse la presiuni din partea investitorilor, organismelor de reglementare şi activiştilor de mediu pentru a facilita tranziţia spre o economie cu emisii reduse de carbon. Sunt vizate în special finanţările pentru proiectele din domeniul petrolului, gazelor naturale şi cărbunelui, după ce oamenii de ştiinţă au cerut reducerea dependenţei de combustibilii fosili pentru a evita o încălzire dezastruoasă a climei.

Pe baza cercetărilor organizaţiei non-guvernamentale Reclaim Finance, care evaluează politicile legate de cărbune ale multor instituţii financiare, noile actualizări fac din UniCredit prima instituţie financiară din Italia cu o politică de înaltă calitate în domeniul cărbunelui.

Pe plan global, UniCredit este pe locul 16, după 15 firme financiare franceze, informează Reclaim Finance.

În 2019, UniCredit anunţa că până în 2023 va pune capăt finanţării pentru proiectele de extracţie de cărbune destinate producţiei de energie, alăturându-se altor firme din sectorul financiar care vor să îşi îmbunătăţească politicile în domeniul sustenabilităţii.

Anul trecut, cu ocazia prezentării noii sale politici în domeniul sustenabilităţii, UniCredit a subliniat că îşi va majora cu 25% expunerea pe sectorul energiilor regenerabile, până la peste nouă miliarde de euro în 2023. În schimb, vor fi excluse noi proiecte în domeniul extracţiei de cărbune destinat producţiei de energie, precum şi pentru termocentrale pe bază de cărbune.

Directorul general al UniCredit, Jean Pierre Mustier, a precizat că până în 2023 banca va elimina toate sticlele de plastic de unică folosinţă din clădirile sale. Tot până la acea dată, UniCredit vrea ca toată energia electrică pentru birourile sale din Italia, Germania şi Austria să provină din surse regenerabile, în creştere faţă de 78% anul trecut.

În 2019, mai multe bănci ale căror active sunt echivalente cu o treime din industria bancară globală au adoptat noile „principii bancare responsabile” pentru combaterea schimbărilor climatice, susţinute de ONU.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Te-ar mai putea interesa și
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudinea mare pe piața crypto continuă, deși săptămâna trecută criptomonedele începuse să dea semne de redresare. Bitcoin a revenit din nou la nivelul de pret criptomonede de 82 de mii......
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și Direcția de Redresare și Rezoluție Bancară
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și ...
Eugen Bunea se alătură conducerii executive a Exim Banca Românească și își începe activitatea de vicepreședinte ...
Isopan Est, producător de panouri termoizolante, a încheiat 2024 cu afaceri de 81 de milioane de euro, în scădere cu 14% față de 2023
Isopan Est, producător de panouri termoizolante, a încheiat 2024 cu afaceri de 81 de milioane de euro, în scădere cu ...
Isopan Est, liderul pieței de panouri sandwich din România, a anunțat o cifră de afaceri de 81 de milioane de euro pentru ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel excavat complet va fi deschis pentru public la finalul lunii aprilie – constructor
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel excavat complet va fi deschis pentru public la finalul lunii aprilie – ...
Constructorul Porr a anunțat luni că va permite accesul publicului larg în primul tunel din Autostrada Sibiu - Pitești ...