UniCredit nu se grăbeşte cu numirea noului directorul general

UniCredit SpA nu va numi înainte de luna iulie un nou director general care să-l înlocuiască pe Federico Ghizzoni, a declarat vineri Giuseppe Vita, preşedintele celui mai mare grup bancar italian, într-un interviu acordat publicaţiei Il Sole 24 Ore, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 10 iun. 2016, 14:35
UniCredit nu se grăbeşte cu numirea noului directorul general

Declaraţia sa vine pe fondul continuării declinului acţiunilor UniCredit la Bursa de la Milano. Vineri, titlurile înregistrau o scădere de 5,4%, după ce reuniunea Consiliului de Administraţie al UniCredit SpA s-a încheiat fără niciun anunţ.

În 24 mai, Federico Ghizzoni a anunţat că va demisiona din postul de director general al UniCredit, o decizie care ar putea pregăti o restructurare mai amplă a grupului şi posibil o majorare de capital de mai multe miliarde de euro. Inc ertitudinile cu privire la noul director general au afectat acţiunile UniCredit, care au pierdut aproape 20% după anunţul demisiei lui Ghizzoni.

‘Pentru numirea noului director general va trebui să aşteptăm cel puţin până la sfârşitul lunii iulie’, a afirmat Giuseppe Vita.
Într-un interviu acordat Reuters, ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan şi-a exprimat speranţa că UniCredit va desemna rapid un nou CEO, adăugând că se aşteaptă ca acesta să îşi preia atribuţiile până la sfârşitul verii.

Printre candidaţii la conducerea UniCredit se află Jean-Pierre Mustier (fost director la Societe Generale şi la UniCredit), Andrea Orcel (şeful diviziei de investiţii bancare al UBS), Alberto Nagel (directorul general al Mediobanca) şi Marco Morelli (şeful subsidiarei din Italia a Merrill Lynch).

UniCredit a ales firma de recrutare de personal Egon Zehnder pentru sprijin în selectarea noului directorului general. Egon Zehnder a pus la punct deja profilul candidatului, dar, deocamdată, nu a fost menţionat niciun nume şi nici nu a fost fixat un termen limită. Candidatul ideal ar urma să fie o personalitate de statură internaţională şi apreciată de pieţele financiare, însă naţionalitatea nu constituie un criteriu de selecţie.

Vineri, Giuseppe Vita a admis că există o problemă cu nivelul capitalului iar UniCredit va trebui să găsească soluţii pentru a-şi îmbunătăţi soliditatea financiară.

Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a scăzut la 10,5% la 31 martie 2017, de la 10,73% la sfârşitul lui decembrie 2015. UniCredit a precizat că vrea să-şi menţină indicele de adecvare a capitalului la aproximativ 10% anul acesta.

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...