UniCredit şi-a îmbunătăţit estimările pentru 2023 după un prim trimestru peste aşteptări
Rezultatele solide înregistrate de singura banca italiană de importanţă sistemică la nivel global sunt o dovadă a solidităţii unui sector care în acest an a fost marcat de un şir de falimente care au afectat încrederea investitorilor, scrie Agerpres.
În primele trei luni ale acestui an, UniCredit a realizat un profit net de 2,06 miliarde de euro, comparativ cu un rezultat net de 247 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, şi peste estimările analiştilor de 1,3 miliarde de euro, în condiţiile în care cifra de afaceri a crescut cu 18%. Venitul net din dobânzi în primul trimestru a depăşit estimările analiştilor cu o creştere de 43,6% în ritm anual până la 3,3 miliarde de euro, iar comisioanele au crescut şi ele cu 10,7% peste două miliarde de euro.
În aceste condiţii, UniCredit prognozează că pe ansamblul anului 2023 va înregistra un profit net care va depăşi 6,5 miliarde de euro, peste estimările furnizate în luna februarie când miza pe un rezultat comparabil cu cel din 2022, de 5,2 miliarde de euro.
UniCredit, care sub conducerea directorului general Andrea Orcel a demarat unul dintre cele mai ambiţioase planuri de recompensare a acţionarilor din Europa, a mai spus că va distribui peste 5,75 miliarde de euro acţionarilor prin dividende şi răscumpărări de acţiuni din rezultatele de pe 2023.
Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.