UniCredit, somată de un tribunal din Rusia la plata a 480 de milioane de dolari pentru un proiect gazier eșuat din cauza sancțiunilor occidentale

Un tribunal din Rusia a impus UniCredit să plătească aproape 480 de milioane de dolari pentru un proiect de gaze în comun cu Gazprom și compania germană Linde, pentru care banca italiană a fost garant înainte ca sancțiunile occidentale să provoace colapsul proiectului, scrie OilPrice.
Mihai Nicuţ - vin, 28 iun. 2024, 09:45
UniCredit, somată de un tribunal din Rusia la plata a 480 de milioane de dolari pentru un proiect gazier eșuat din cauza sancțiunilor occidentale

Proiectul prevedea construirea unei uzine de prelucrare a gazelor în Rusia prin intermediul unei societăți mixte denumită RusChemAlliance, deținută în proporție de 50% de Gazprom. UniCredit a servit drept garant al împrumutului pentru construcția uzinei.

Luna trecută, un tribunal rus a ordonat confiscarea conturilor din Rusia aparținând UniCredit, precum și a tuturor acțiunilor UniCredit Leasing și Unicredit Garant, ambele filiale ale diviziei ruse a UniCredit, potrivit Reuters.

La începutul lunii mai, Banca Centrală Europeană (BCE) a trimis scrisori principalilor creditori, inclusiv UniCredit, cerându-le să reducă expunerea pe Rusiei. „Fiecare bancă din Europa care are orice fel de expunere față de Rusia a primit probabil scrisoarea”, a declarat atunci Andrea Orcel, directorul general al UniCredit, citat de Bloomberg, adăugând că strategia băncii era de a reduce expunerea față de Rusia la zero până la sfârșitul anului 2025.

La începutul lunii mai, Bloomberg a raportat că UniCredit și-a redus expunerea transfrontalieră cu 91%.

Represaliile Moscovei împotriva UniCredit pentru proiectul de gaz abandonat vin în contextul în care Uniunea Europeană lansează noi sancțiuni care vizează importurile de gaze naturale lichefiate (LNG) din Rusia.

Luni, țările UE au adoptat cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea transbordărilor de LNG în porturile europene, și au dat dreptul Suediei și Finlandei de a anula contractele existente cu Rusia privind livrările de LNG. Potrivit Reuters, aceste transbordări de LNG reprezintă doar 10 % din totalul exporturilor rusești de LNG, ceea ce sugerează că impactul este destul de limitat.

UE nu a reușit să promoveze un pachet de măsuri care să ducă la o interdicție totală asupra importurilor de LNG din Rusia, dar interzice noile investiții în proiectele LNG care sunt în curs de construcție în Rusia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie (prognoză)
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie (prognoză)
Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie, în timp ce regimul hidrologic pe......
Viktor Orban anunţă o noua alianţă cu partidele populiste din Austria şi Cehia: „O nouă epocă începe. Noua grupare poate schimba politica europeană”
Viktor Orban anunţă o noua alianţă cu partidele populiste din Austria şi Cehia: „O nouă epocă începe. Noua ...
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu partidele populiste din Austria şi Republica Cehă ...
BVB – Capitalizarea a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei
BVB – Capitalizarea a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei, la 339,905 ...
Am pierdut lupta cu AI? Statisticile arată că majoritatea angajaților vor să dea mâna cu Inteligența Artificială. Tu ce ai face?
Am pierdut lupta cu AI? Statisticile arată că majoritatea angajaților vor să dea mâna cu Inteligența Artificială. ...
Aproape 60% din angajații din întreaga lume văd în dezvoltarea AI un punct de referință și au de gând să se recalifice ...