UniCredit, somată de un tribunal din Rusia la plata a 480 de milioane de dolari pentru un proiect gazier eșuat din cauza sancțiunilor occidentale
Proiectul prevedea construirea unei uzine de prelucrare a gazelor în Rusia prin intermediul unei societăți mixte denumită RusChemAlliance, deținută în proporție de 50% de Gazprom. UniCredit a servit drept garant al împrumutului pentru construcția uzinei.
Luna trecută, un tribunal rus a ordonat confiscarea conturilor din Rusia aparținând UniCredit, precum și a tuturor acțiunilor UniCredit Leasing și Unicredit Garant, ambele filiale ale diviziei ruse a UniCredit, potrivit Reuters.
La începutul lunii mai, Banca Centrală Europeană (BCE) a trimis scrisori principalilor creditori, inclusiv UniCredit, cerându-le să reducă expunerea pe Rusiei. „Fiecare bancă din Europa care are orice fel de expunere față de Rusia a primit probabil scrisoarea”, a declarat atunci Andrea Orcel, directorul general al UniCredit, citat de Bloomberg, adăugând că strategia băncii era de a reduce expunerea față de Rusia la zero până la sfârșitul anului 2025.
La începutul lunii mai, Bloomberg a raportat că UniCredit și-a redus expunerea transfrontalieră cu 91%.
Represaliile Moscovei împotriva UniCredit pentru proiectul de gaz abandonat vin în contextul în care Uniunea Europeană lansează noi sancțiuni care vizează importurile de gaze naturale lichefiate (LNG) din Rusia.
Luni, țările UE au adoptat cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea transbordărilor de LNG în porturile europene, și au dat dreptul Suediei și Finlandei de a anula contractele existente cu Rusia privind livrările de LNG. Potrivit Reuters, aceste transbordări de LNG reprezintă doar 10 % din totalul exporturilor rusești de LNG, ceea ce sugerează că impactul este destul de limitat.
UE nu a reușit să promoveze un pachet de măsuri care să ducă la o interdicție totală asupra importurilor de LNG din Rusia, dar interzice noile investiții în proiectele LNG care sunt în curs de construcție în Rusia.