„Nu cred că BCE va fi mulţumită cu ceea ce am realizat până acum”, a declarat Giuseppe Vita, prezent la o conferinţă desfăşurată la Roma.
Conducerea UniCredit SpA a aprobat săptămâna aceasta lansarea unei revizuiri strategice sub conducerea noului director general, în vederea majorării capitalului şi îmbunătăţirii profitabilităţii.
Banca italiană l-a numit luna trecută pe bancherul francez Jean-Pierre Mustier în funcţia de director general, o alegere care, conform declaraţiilor unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, va duce la majorarea capitalului UniCredit cu câteva miliarde de euro şi la vânzări de active.
Mustier, care marţi a preluat oficial funcţia, se confruntă cu o misiune dificilă la UniCredit. Acţiunile băncii au scăzut cu peste 60% anul acesta, investitorii fiind îngrijoraţi de profitabilitatea acesteia, de nivelul ridicat al creditelor neperformante şi de bilanţul mai slab comparativ cu rivalele europene. Joi, acţiunile UniCredit au urcat la Bursa de la Milano cu 6%, la 2,14 euro.
„Ne vom concentra pe oportunităţile de optimizare a capitalului, pe noi reduceri de costuri, pe vânzări de active şi în primul rând pe îmbunătăţirea disciplinei de risc”, se arată în comunicatul băncii.
UniCredit a precizat că activele strategice, cum ar fi banca germană HVB, subsidiara din Europa Centrală şi de Est (CEE) şi divizia de corporate investment, vor fi dezvoltate suplimentar.
Prima decizie a fost vânzarea unei participaţii de 10% la brokerul său online FinecoBank SpA, tranzacţie în urma căreia UniCredit a obţinut marţi 328 milioane de euro (363 milioane de dolari). Tranzacţia va majora indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu opt puncte de bază, a anunţat marţi Jean-Pierre Mustier. La sfârşitul lunii martie, UniCredit avea un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 10,5%, uşor peste nivelul minim solicitat de BCE, de 10%. În urma tranzacţiei, UniCredit rămâne acţionar majoritar al FinecoBank, cu o participaţie de 55,4%.
Miercuri, UniCredit a vândut 10% din subsidiara sa poloneză, Bank Pekao SA, cu aproximativ 749 milioane de euro, o tranzacţie care va majora indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu circa 12 puncte de bază.
„Trebuie să-i acordăm timp lui Mustier, deoarece tocmai a fost numit în funcţie”, a declarat joi Giuseppe Vita.
UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.