Din datele prezentat de bancă, la finele anului trecut provizioanele în sistem RAS reprezentau 12,8% din total portofoliu de credit, ceea ce echivalează cu 2 miliarde de lei, în timp ce provizioanele calculate conform IFRS se situau la 8,3% din total portofoliu, respectiv în jur de 1,31 miliarde lei.
BNR a solicitat băncilor să raporteze diferenţele dintre provizionarea pe IFRS şi cea din sistem RAS rezultată la finele lunii ianuarie a acestui an.
Potrivit datelor centralizate de BNR, sistemul bancar şi-a îmbunătăţit semnificativ rata de provizionare odată cu trecerea la IFRS, eliberând circa o treime (2,3 miliarde euro) din provizioanele constituite după regulile contabile româneşti.
În prima lună a anului, băncile au înregistrat o creştere a provizioanele calculate după prevederile RAS la peste 32 de miliarde lei, comparativ cu un nivel de 30,6 miliarde lei la finele lunii decembrie.
Calculate însă după standardele IFRS, aplicabil de către toate băncile de la 1 ianuarie 2012, provizioanele au însumat la sfârşitul lunii ianuarie aproape 22 de miliarde lei.
UniCredit avea la finele anului trecut un portofoliu de credite de 15,9 miliarde lei, din care peste 10 miliarde lei reprezentau finanţări acordate companiilor.