UniCredit Ţiriac Bank vrea 100 de clienţi private banking pentru investiţiile prin Schoellerbank

Economica.net
18 10. 2012
unicredit_42863400

„De la începutul colaborării cu Scoellerbank, în 2010, avem sub 50 de clienţi care investesc prin banca austriacă pe pieţele internaţionale. Nu dorim să atragem foarte mulţi clienţi pe acest segment, ci ne concentrăm mai ales pe calitatea serviciilor”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă Anca Eremia, director UniCredit Ţiriac Private Bank.

Clienţii de private banking ai UniCredit Ţiriac au posibilitatea de a investi pe piaţa locală sau cele internaţionale, prin intermediul Schoellerbank, membră a UniCredit, subsidiară a UniCredit Bank Austria, care are o politică conservatoare în ceea ce priveşte plasarea fondurilor.

Plafonul minim pentru colaborarea cu Schoellerbank este de un milion de euro, dar se poate porni cu o sumă mai mică, aceasta crescând pe parcursul parteneriatului. Banca austriacă realizează plasamentele în numele clientului, după ce acesta indică profilul de risc pe care-l doreşte pentru investiţii. Indiferent de opţiunea acestuia, banca securizează şi apoi optimizează capitalurile investitorilor.

„Recomandăm clienţilor să-şi investească banii în domenii diverse şi să nu pună totul într-un singur coş. E bine să aleagă portofolii diferite, astfel încât să nu rişte prea mult. Încercăm să fim mai prudenţi după începerea crizei şi experienţa din această perioadă”, a afirmat Stephan Maxonus, director Private banking and institutional investors în cadrul Schoellerbank.

El a spus că invesţia în aur este foarte bună, însă nu e o idee bună să investeşti tot ce ai în aur. Clienţii ar trebui să investească şi în domeniul bunurilor de larg consum, cele care sunt folosite zilnic de populaţie, precum produse alimentare (Mc Donald’s sau Coca-Cola), de îngrijire (Procter & Gamble) sau farmaceutice, dar şi în bănci de retail care au venituri relativ constante.

Maxonus recomandă clienţilor să-şi plaseze banii, de asemenea, în obligaţiuni, nu numai dintr-o anumită ţară, ci la nivel global acolo unde sunt oportunităţi. Pe lângă acestea, investiţiile imobiliare reprezintă încă un interes, mai ales cele cu randamente bune.

Schoellerbank nu îndeamnă clienţii să se orienteze către companii auto, producători de maşini, pentru că vânzările de maşini depind de situaţia economică, iar în perioadă de criză nu au o evoluţie bună.

Directorul Schoellerbank apreciază că România are un potenţial important pentru investiţii în domenii precum industrie sau agricultură, amintind de faptul că românii sunt foarte bine pregătiţi profesional, iar gradul de educaţie universitară este foarte înalt.

„România este o ţară bună cu care să lucrăm şi în care să investim. Ne dorim să fie investiţii în ambele sensuri, din Austria în România şi din România în Austria”, a adăugat Maxonus.

Fondată în 1833, Schoellerbank este una dintre instituţiile cu cea mai îndelungată tradiţie în serviciile de Private Banking din Europa.

Divizia de private banking a UniCredit Ţiriac Bank deserveşte peste 1.000 de clienţi, care au investit în total circa 300 milioane de euro, pragul minim de pornire fiind de 200.000 euro.

Clienţii plasează banii în special în obligaţiuni, fonduri de investiţii şi mai puţin în acţiuni, având un apetit moderat pentru risc. Pe de altă parte, aceştia sunt interesaţi de diversificarea portofoliului, solicitând produse create în străinătate. Ei investesc majoritar în euro şi dolari, mai puţin în moneda locală.

„Românii nu ni se par aşa conservatori ca austriecii, spre exemplu, poate pentru că ei nu-şi fac planurile pe termene aşa lungi”, a spus Maxonus.