UniCredit vrea să ceară permisiunea BCE să deţină 30% din acţiunile Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA urmează să solicite permisiunea autorităţii de reglementare pentru a-şi majora participaţia pe care o deţine la banca germană Commerzbank AG, până la 30%, în contextul în care directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel, analizează o posibilă preluare completă a băncii germane, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 17 sept. 2024, 13:36
UniCredit vrea să ceară permisiunea BCE să deţină 30% din acţiunile Commerzbank

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, în zilele următoare UniCredit va depune o solicitare la Banca Centrală Europeană, care este cea mai importantă autoritate de reglementare pentru băncile din zona euro, pentru a-şi putea majora participaţia la Commerzbank. Depunerea unei solicitări nu înseamnă în mod neapărat că UniCredit va ajunge să deţină 30% din acţiunile Commerzbank şi nici că va cumpăra noi acţiuni, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, UniCredit a provocat o surpriză prin anunţul că a ajuns să deţină 9% din acţiunile Commerzbank iar ulterior CEO-ul Andrea Orcel a spus că o preluare completă a băncii germane este una dintre opţiuni. Orcel a mai spus că UniCredit ar putea decide la final să îşi vândă participaţia dacă argumentele economice ale unei tranzacţii nu vor fi convingătoare, scrie Agerpres .

Depunerea unei solicitări la Banca Centrală Europeană vine după ce, săptămâna trecută, UniCredit a informat că intenţionează să ceară autorităţii de reglementare permisiunea de a-şi majora participaţia la Commerzbank dincolo de pragul de 10%, a precizat sursa citată de Bloomberg.

„UniCredit va depune solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de a-şi majora participaţia la Commerzbank, dincolo de 9,9%, dacă şi când va fi necesar”, a transmis în mod oficial banca italiană într-un comunicat de presă. Asta va da „flexibilitate” abordării UniCredit cu privire la investiţia sa la Commerzbank, a adăugat banca italiană.

Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut
Urmare a unei producții bune, prețul mediu al portocalelor la ieșirea din stațiile grecești de sortare și ambalare a ajuns la un minim al ultimilor ani. Grecia este principalul furnizor de......
Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să scadă – asociație de profil
Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să ...
Dacă după anul 2010, România a fost recunoscută mulți ani la rând pentru o infrastructură bine dezvoltată pentru ...
Ghinion: Când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60 % din capacitate
Ghinion: Când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60 % din capacitate
După o primăvară și o vară secetoase, care au redus drastic producția de energie hidroelectrică, prognoza arată că ...
Numărul turiștilor străini ajunși în Japonia a scăzut sub 3 milioane în luna august
Numărul turiștilor străini ajunși în Japonia a scăzut sub 3 milioane în luna august
Numărul turiştilor străini în Japonia a scăzut în august sub trei milioane, pentru prima dată în ultimele şase luni, ...