Unilever se extinde în India printr-o tranzacţie de 3,3 miliarde de euro

Economica.net
03 12. 2018
unilever_sign_mexico_990x557_tcm244_420843_33756100

Cota Unilever din preţul total al acordului este de 3,3 miliarde de euro (3,75 miliarde de dolari), plătibili în numerar şi folosind acţiunile în subsidiara sa din India, Hindustan Unilever Limited.

Printre brandurile achiziţionate de Unilever se află Horlicks şi Boost.

În urma tranzacţiei GSK va deţine în entitatea combinată o participaţie de 5,7%, pe care urmează să o vândă în tranşe.

Unilever a anunţat că acordul este în linie cu strategia sa de a-şi majora prezenţa pe segmentul de alimentaţie sănătoasă şi de a se extinde pe pieţele emergente cu creştere rapidă.

Anul acesta, portofoliul de băuturi şi hrană sănătoasă a GSK a înregistrat venituri de 550 de milioane de euro, aproximativ 90% fiind generate în India.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze în următoarele 12 luni, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.
Luni dimineaţă, acţiunile Unilever au urcat cu 0,5% în timp ce titlurile Glaxo înregistrau un avans de 1,2%.

Printre firmele care au concurat cu Unilever pentru activele GSK s-au aflat Nestle şi Coca-Cola.

Unilever este una dintre cele mai mari companii incluse în indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra, fiind evaluată la aproximativ 124 de miliarde de lire sterline.

Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum are aproximativ 169.000 de angajaţi pe plan global, dintre care 7.300 în Marea Britanie şi 3.100 în Olanda.

Ca parte a procesului de simplificare a structurii, Unilever a decis să-şi restructureze activitatea în trei divizii: produse de înfrumuseţare şi îngrijire personală, produse pentru îngrijirea locuinţei, alimente şi răcoritoare. Primele două vor avea sediul în Londra, iar ultima la Rotterdam.

Unilever a fost înfiinţată în urmă cu 89 de ani, în urma fuziunii dintre un producător olandez de margarină şi un fabricant britanic de săpunuri.

Unilever South Central Europe coordonează din Bucureşti operaţiunile în şapte ţări din zonă: România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia şi Republica Moldova.