Uniprest Instal, despre criza materiilor prime în construcţii: Termenele de livrare de la producători s-au dublat sau chiar triplat. Scumpirile sunt strâns legate de problema disponibilității

Scumpirile înregistrate la ma­te­rialele şi materiile prime ar putea con­ti­nua pe tot parcursul anu­lui, în timp ce termenele de livrare de la pro­du­cători au crescut de două sau trei ori. Acest lucru duce la întârzieri în cadrul investițiilor în derulare şi pot afecta bugetele existente sau care se definitivează acum, a explicat într-un interviu pentru Economica.net, Fazakas Attila, Managing Director Uniprest Instal.
Lidia Neagu - joi, 07 oct. 2021, 22:03
Uniprest Instal, despre criza materiilor prime în construcţii: Termenele de livrare de la producători s-au dublat sau chiar triplat. Scumpirile sunt strâns legate de problema disponibilității

Înfiinţată în 2009, Uniprest Instal comercializează instalații și echipamente de încălzire și a dezvoltat o rețea națională de distribuție: sediu și depozit central în Târgu Mureș și alte zece puncte de lucru în toată ţara. În prezent are 195 de angajați, urmând ca până la sfârșitul anului echipa să crească până la 205 de angajaţi.

Anul trecut, compania din Mureş a înregistrat o cifră de afaceri de 34 de milioane de euro, iar pentru 2021 îşi propune o creștere de 23%.

Din ianuarie 2010 Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa și este membru al VGH International, Asociația Internațională a Comercianților En-Gros din domeniul HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat).

Materiile prime s-au scumpit și, de asemenea, există și o criză a acestora. Ce efecte se resimt în prețul final, în piață, dar și la nivelul companiei?

 Fazakas Attila: Situația în care ne aflăm de ceva timp este o premieră negativă pentru piața din România. Cred că nu există producător sau categorie de produse care să nu fi fost afectate de această criză a materiilor prime care, cum era de așteptat, a atras după sine scumpiri. Unda de șoc a început să se facă simțită încă din septembrie 2020, dar, în prima fază, doar în evoluția materiilor prime de la bursă. Creșterile sunt semnificate – avem grupe de produse unde acestea au fost de 30-35%, în unele cazuri chiar mai mult. Creșterile de preț sunt strâns legate de problema disponibilității materiilor prime, ceea ce generează întârzieri de la producători până la întreg lanțul de furnizare. Termenele de livrare sunt mult mai lungi, ajungând să se dubleze sau chiar tripleze, în unele cazuri.
Dacă unii producători livrau, în mod normal, în 2-3 săptămâni, acum poate dura până la 8-10 săptămâni. Aceste întârzieri pot genera probleme pentru investițiile în derulare și pot afecta segmentul de prețuri în bugetele existente sau care se definitivează acum.

Colaborăm îndeaproape cu furnizorii noștri și cu clienții încercând să avem un flux de informații corect și permanent actualizat. Din acest punct de vedere nu este o situație ușoară pentru niciun jucător din piață, fie că vorbim de producători, de instalatori sau de firme de execuție în instalații.

Când credeți că se va opri trendul crescător al preturilor?

Situația prin care trecem este aceeași în toată Europa. Una dintre cauzele acestei crize este că în toată Europa investițiile merg nesperat de bine, lucru care atrage după sine o cerere mult mai mare decât se poate acoperi pe termen scurt. Din toate informațiile pe care le avem, estimăm că trendul crescător al prețurilor și problema disponibilității materiilor prime se vor menține tot anul.

La cât estimați valoarea pieței în acest an față de anii trecuți (pre și post pandemie)?

În pofida blocajelor din perioada lockdown-ului, anul trecut piața a avut un trend ascendent. Piața construcțiilor a crescut cu 9,7%, iar pentru cea a instalațiilor, pentru că este direct legată de construcții, creșterea a fost asemănătoare. Motorul care a generat creștere în 2020 a fost, în egală măsură, atât piața industrială/comercială, cât și cea rezidențială. În afară de cele două luni din starea de urgență, când anumite lucrări au fost temporar oprite, șantierele au fost deschise și s-a lucrat permanent.

Dacă valoarea e mai mică în acest an, când am putea revedea o reîntoarcere la valorile de dinaintea pandemiei?

Valoarea pieței nu a scăzut nici anul trecut, nici anul acesta. Sectorul nostru a avut acest avantaj pentru că a depins de investițiile în locuințe și în infrastructura de producție, care au mers bine. Estimăm că trendul de creștere va continua și anul viitor, dar ritmul va fi mai lent.

În ce fel de proiecte este implicată compania, puteți numi cei mai importanți clienți?

Clienții noștri sunt profesioniștii care activează pe piața de instalații: de la revânzători de materiale de instalații, instalatori, firme de execuție în instalații de dimensiuni mici și medii, până la dezvoltatori de proiecte imobiliare, antreprenori generali sau în instalații. Având în vedere clienții pe care îi avem și partenerii prin care distribuim (Purmo, Ferro, Rehau, Geberit, Grundfos, Schell, Wilo, Comisa, Uponor, Reflex și multe altele), produsele pe care le comercializăm sunt prezente în foarte multe tipuri de proiecte: rezidențiale, dezvoltări de hale de producție, renovări aeroporturi etc.

Ce planuri de dezvoltare și investiții aveți pentru 2021 și 2022 și din ce surse le veți finanța?

Anul acesta vrem să investim în procesele interne începute anul trecut. Un astfel de proiect este digitalizarea mai multor procese interne, care îi va ajuta indirect pe partenerii noștri prin livrări rapide și mai bine organizate. Anul acesta vom lansa platforma online, dedicată clienților noștri B2B, prin care ne dorim să le venim în întâmpinare în tot procesul de achiziții. Astfel, se vor putea concentra pe principala lor activitate, fie că e vorba de vânzare sau de execuție în instalații.

De asemenea, am finalizat, de curând, procesul de rebranding început anul trecut, lansând o nouă imagine a companiei, un nou logo, mai proaspăt, mai modern și în ton cu spiritul echipei.

Cum au evoluat vânzările companiei în acest an vs anul trecut?

Anul trecut ne făceam griji că în 2021 vor scădea investițiile sau că va fi afectată creditarea. Însă, lucrurile au luat o altă direcție, mai bună. Pentru noi, 2021 a avut un start bun, în sensul că evoluția vânzărilor a fost în linie cu obiectivele pe care ni le-am propus. Cum piața de instalații depinde de cea a construcțiilor și de investițiile rezidențiale și industriale, faptul că majoritatea proiectelor și investițiilor continuă și că se conturează altele noi, iar apetitul persoanelor fizice pentru renovări/modernizări se menține, este un avantaj pentru noi și un motor care generează vânzări.

În prima jumătate a acestui an, am înregistrat o creștere a vânzărilor de 27% comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

Ce trenduri există, dacă există, pe piața din România pentru a realiza tranziția spre o economie mai verde? Sunt clienții companiei interesați de așa ceva?

Partea bună este că trendul spre folosirea surselor green/nepoluante sau mai puțin poluante există în România de mai mulți ani. Dar dorința nu se întâlnește cu practica, implementarea. Din păcate, România nu are o strategie guvernamentală (cum găsim în Olanda, spre exemplu, dar și în alte țări din vest) care să facă trecerea spre o economie verde și care să modeleze structura pieței prin reglementări. Nu există programe guvernamentale în acest sens, iar subvențiile și ajutoarele din partea statului pentru soluții green sunt extrem de mici.

Printre clienții noștri există o categorie în creștere care optează pentru soluții verzi și sisteme care au un impact redus asupra mediului – panourile solare sau pompele de căldură. Însă, România are mari lacune în ceea ce privește educarea publicului din punct de vedere al sustenabilității. În acest moment, marea majoritate a oamenilor văd sustenabilitatea numai în panouri solare, de exemplu, ceea ce este insuficient. Este nevoie de o profesionalizare a pieței, plecând de la proiectare și design de soluții, până la execuție.

Această transformare de mentalitate, în primul rând, și întregul proces de reorientare tehnologică trebuie să fie foarte rapide. Se observă deja o scădere a produselor de încălzire care funcționează pe combustibil solid și o creștere, modestă deocamdată, a produselor care funcționează prin energie electrică din surse regenerabile.

De unde importați materia primă?

Având în vedere că nu suntem producători, ci distribuitori, nu importăm materie primă. Colaboram cu foarte mulți furnizori – din sectoarele de gaz, termice, apă, sanitare, energie verde și AC/Ventilație – branduri de renume internațional, care ne ajută să oferim clienților noștri produse și servicii de calitate: Purmo, Ferro, Rehau, Geberit,
Grundfos, Schell, Wilo, Comisa, Uponor, Reflex și multe altele. De asemenea, suntem unici distribuitori ai produselor Remeha în România.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...