Business-ul Uniqa Asigurări se bazează pe trei piloni: retail, corporate și bancassurance, spune Paul Cazacu, CEO-ul companiei, precizând că bancassurance a fost dezvoltat mai pouternic după ce compania a încetat să mai vândă RCA în piața din România. Principalii parteneri sunt Raiffeisen Bank, CEC Bank, Libra Bank și First Bank.
În 2023, am avut o creștere generală de 10% la nivelul businessului, cu o creștere mai mare pe non-motor, de 24%, în timp ce, pe zona de asigurări generale am avut o creștere de 8%”, prcizează Paul Cazacu. El arată că își dorește o creștere de 15% în 2024.
Asigurările de locuințe principalul motor de creștere în 2023, cu 41%, vor fi prioritare și în 2024
După cutremurele din Turcia și reactivarea unor zone seismice noi în România, zona Oltenia-Banat, asigurarea locuinței a devenit produsul vedetă al anului 2023, și cea obligatorie și cea facultativă. ”Actorul principal în 2023 a fost asigurarea de locuință, unde am înregistrat p creștere de 41% a rezultatelor financiare, față de 2022”, arată Cazacu.
Schimbările legislative au adus o modificare a primei brute pentru asigurarea obligatorie a locuinței, de circa 30%. Piața de reasigurare a fost sub presiune și atunci, asigurarea obligatorie a locuinței încheiată prin PAID a ajuns la circa 130 de lei pentru o locuință, iar cea facultativă la 60-70 de euro pentru un apartament de două camere din București.
Un alt segment care a înregistrat creșteri în 2023, de 22%, a fost cel al asigurărilor de călătorie, unde majorarea a fost de 22%, peste dinamica din piață. Asigurările de călătorie au crescut pe fondul eliminărilor restricțiilor impuse de pandemia Covid și este de așteptat ca trendul să continue și în acest an.
Pe zona de corporate, Uniqa a crescut cu 25%, cele trei tipuri principale de produse de asigurare care au avut cea mai mare creștere fiind asigurările de construcții montaj, asigurări de răspundere profesională pentru proiectanți și asigurările de garanții, lansate în luna septembrie 2023, dar aflate încă în teste.
Un alt segment de asigurare atacat de Uniqa în 2023 a fost cel al asigurărilor pentru IMM, pentru cele mici urmând ca societatea de asigurări să scoată un produs standardizat, care să asigure inclusiv riscul de întrerupere a business-ului, iar pentru cele mari și foarte mari produse specializate, orientate pe fiecare client în parte.
Parteneriat cu cinci țări din Europa Centrală și de Est pentru a crea a treia piață ca importanță pentru Uniqa
”Am hotărât să ne asociem strategic cu alte cinci țări din ECE, Bulgaria, Muntenegru, Bosnia, Serbia și Croația pentru a pune fundamentele pentru cea de-a treia piață ca importanță pentru Uniqa Internațional. Formând acest cluster, vom ajunge de la un business generat de circa 425 de milioane de euro, din care contribuția României este de circa 40% la unul de 600 de milioane de euro, în circa trei ani”, a declarat Paul Cazacu.
Asigurătorul este convins că va reuși să realizeze acest cross-border între cele cinci țări mai ales prin simplificare și automatizare. El a arătat că 85%-90% din daunele auto sunt raportate prin consultantul digital Ana, iar în curând va fi înființată și semnătura digitală necesară încheierii polițelor de asigurare de locuință.
UNIQA are o istorie de 15 ani în piața asigurărilor din România și beneficiază de peste 200 de ani de experiență internațională, ca parte dintr-un grup financiar cu prezență puternică la nivel european. Strategia companiei poziționează în centru clienții și are ca prioritate cunoașterea nevoilor acestora și generarea de produse și servicii pentru viața de zi cu zi. Prin modelul său de afaceri, compania ține cont de specificul segmentelor Retail, Bancassurance și Corporate & Affinity, oferind soluții de asigurare relevante, accesibile și inovatoare, la standarde înalte. Mai mult, sustenabilitatea reprezintă o componentă importantă a strategiei UNIQA, astfel că organizația pune accentul pe acțiuni care generează un impact pozitiv, cu scopul de a contribui la o viață mai bună împreună cu clienții, partenerii și comunitatea.