Unitatea 1 de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional
În urma analizei realizate, specialiştii CNE Cernavodă au stabilit că semnalul fals a fost cauzat de o conexiune slăbită pe segmentul supraveghere.
Potrivit sursei citate, activităţile de remediere nu au avut nici un impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător.
În data de 2 mai 2018, Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate, fiind repornită o lună mai târziu, pe 4 iunie 2018.
‘În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.500 de activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă şi corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente’, au spus atunci reprezentanţii Nuclearelectrica.
Cele două reactoare ale CNE Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României în condiţiile în care fiecare are o putere instalată de producţie de 700 MW.