Unitățile independente de reparații auto, în fața unor provocări tot mai mari

Înglobarea a tot mai multă tehnologie în mașini, alături de măsurile luate de producători pentru a își proteja proprietatea intelectuală asupra sistemelor electronice, vor afecta grav activitatea service-urilor auto independente.
Robert Stan - mar, 24 oct. 2023, 22:07
Unitățile independente de reparații auto, în fața unor provocări tot mai mari

Atelierele independente de reparații auto sunt supuse unei presiuni tot mai mari generată de digitalizarea și electrificarea mașinilor. Totodată, lipsa de personal calificat, mai ales în zona de electronică, precum și măsurile protecționiste ale producătorilor de autovehicule agravează această evoluție. În acest context, mulți analiști ai pieței consideră că vom asista la o consolidare semnificativă în următorii ani. Mai exact, la o „înghițire” a unor ateliere aflate la limita existenței de companiile mai mari și potente financiar.

Un exemplu în acest sens vine de la cercetătorii germani ai Institut für Automobilwirtschaft (IfA) care, împreună cu Institutul Fraunhofer pentru Inginerie Industrială (IAO), au elaborat studiul „Piața serviciilor 2040: Perspective și strategii pentru atelierele independente”.

Conform studiului – care ia în calcul în special piața germană, dar este reprezentativ pentru toate statele europene – până la sfârșitul acestui deceniu fiecare al cincilea atelier independent va dispărea, iar până în 2040 numărul acestora va scădea cu până la 40%. Acest lucru va fi însoțit de reduceri de locuri de muncă: până în 2030 numărul de angajați va scădea cu aproximativ 18%, iar până în 2040 cu până la 36%.

Asta în ciuda faptului că, în prezent, activitatea din zona de service auto este în plin avânt, iar timpul de așteptare pentru clienți a crescut simțitor. De altfel, chiar eforturile micilor ateliere de a susține cererea punctuală din prezent poate deveni o problemă.

Cel puțin asta susține Benedikt Mayer, director adjunct IfA, care consideră că „având timpi de așteptare lungi în ateliere, există pericolul de a pierde viziunea strategică”.

Iar această viziune strategică ar trebui să includă, în viziunea studiului citat, o specializare intensă a angajaților pe domenii de viitor precum digitalizarea și electrificarea.

Apariția motoarelor electrice în mașini „înseamnă o reducere cu 50% a zona de întreținere, iar activități acum profitabile, cum ar fi schimburile de ulei, vor fi eliminate. Pe de altă parte, locurile de muncă vor deveni mai complexe odată cu electrificarea și digitalizarea, ceea ce va face industria mai atractivă”, consideră Mayer, nu fără a adăuga că de modificările din sectorul reparațiilor auto vor profita mai ales companiile mari care dețin capital pentru investiții.

Studiul IfA și IAO arată și că, în viitor, mulți jucători din piață vor dori să profite de schimbările din sectorul serviciilor auto aftermarket. Presiunea pentru schimbare vine în special din trei părți.

De la intermediari – se poziționează între compania de servicii și clientul final. Printre aceștia se numără companiile de asigurări și furnizorii de servicii pentru flote, precum și platformele online.

De la producătorii de automobile – pentru a compensa declinul preconizat al pieței de piese de schimb, producătorii și dealerii auto din rețelele lor își vor extinde activitățile de service.

De la producătorii și furnizorii de piese de schimb – aceștia doresc să își asigure și să își extindă activitățile profitabile, ceea ce va permite noi oportunități de achiziție.

Unii dintre operatorii germani de unități service independente consideră studiul de mai sus „un semnal de alarmă”. Iar Michael Ziegler, președintele Kfz-Landesverbands din Baden-Württemberg, este de părere că „acesta arată fără echivoc că piața service-urilor independente se confruntă cu schimbări decisive. Accesul la date și capacitatea de a le utiliza în mod eficient se vor afla în centrul viitoarelor modele de afaceri”. Ale celor care vor face față schimbării, desigur.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...