Unităţile procesatoare au importat o cantitate de lapte de vacă în creştere cu 11,6%. Colectarea a scăzut cu 3,8% – INS

Unităţile procesatoare au colectat, în primele opt luni ale acestui an, o cantitate de lapte de vacă în scădere cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce importurile au crescut cu 11,6%, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mie, 12 oct. 2022, 10:39
Unităţile procesatoare au importat o cantitate de lapte de vacă în creştere cu 11,6%. Colectarea a scăzut cu 3,8% - INS

Potrivit statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2022, cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o s-a diminuat cu 30.026 de tone. În acest context, scăderi ale producţiei au fost înregistrate la următoarele produse lactate: unt – cu 824 tone (-11,1%), smântână de consum – cu 2.462 tone (-5,5%), lapte de consum – cu 10.146 tone (-4%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) – cu 2.850 tone (-1,9%), scrie Agerpres.

Singura categorie în care s-a consemnat o creştere a producţiei a fost la brânzeturi, cu un plus de 1.479 tone (+2,2%), raportat la perioada de referinţă.

La nivelul primelor opt luni ale anului în curs, cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a crescut cu 9.951 tone (+11,6%), comparativ cu intervalul similar din anul precedent.

Datele INS relevă, totodată, că, în august 2022 vs august 2021, unităţile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă mai mare cu 2.177 de tone (+2,3%), iar producţia a înregistrat cifre pozitive la brânzeturi (+893 tone, +10,6%) şi la smântâna de consum (+222 tone, +4%).

Pe de altă parte, în perioada analizată, producţia a scăzut la următoarele produse lactate: unt – cu 157 tone (-16,7%), lapte de consum – cu 4.510 tone (-14,2%) şi lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) – cu 815 tone (-4,2%).

Cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a scăzut, în luna august 2022, cu 339 de tone (-3,4%), faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

În ceea ce priveşte datele comparative de la lună la lună, în august faţă de iulie, cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o s-a diminuat cu 1.504 tone (-1,5%).

În schimb, producţia a crescut la unt – cu 18,2%, smântână de consum (+10,1%), brânzeturi (+3,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) – cu 1%, şi lapte de consum (+0,5%).

Conform INS, cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare s-a majorat cu 1.398 tone (+17,2%), de la lună la lună.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...