Uniunea Europeană acordă un ajutor de 270 de milioane de euro Armeniei

Uniunea Europeană va acorda un ajutor de 270 de milioane de euro Armeniei, altădată aliat tradiţional al Rusiei şi de care europenii şi americanii vor să se apropie, a anunţat vineri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 05 apr. 2024, 16:50
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 270 de milioane de euro Armeniei

„Punem în aplicare o promisiune făcută în octombrie”, cu acest „plan de creştere” în favoarea Armeniei în valoare de 270 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe patru ani, a precizat ea în faţa presei, în prezenţa prim-ministrului armean Nikol Paşinian, a secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Acest program de ajutor se adaugă unui plan de investiţii european în favoarea acestei ţări din Caucaz, plan care deja „a mobilizat peste o jumătate de miliard de euro”, a adăugat Von der Leyen.

„Vrem ca Armenia să-şi ocupe locul în calitate de naţiune puternică, independentă, în pace cu vecinii săi şi conectată la lume”, a declarat la rândul său Blinken. „SUA şi Uniunea Europeană doresc amândouă să fie partenere în acest efort”, a subliniat el, adăugând că Washingtonul va debloca un ajutor de 65 de milioane de dolari pentru Armenia.

Reuniunea de la Bruxelles „semnifică faptul că armenii îşi întăresc parteneriatul cu SUA şi UE”, a salutat la rândul său Paşinian.

Legăturile strânse de multă vreme dintre această ţară din Caucaz şi Rusia s-au tensionat după ce Azerbaidjanul, inamicul istoric al Armeniei, s-a impus în enclava armeană Nagorno-Karabah, în septembrie anul trecut.

Paşinian şi-a îndemnat joi concetăţenii să dezbată asupra posibilităţii de a se ralia la UE. Armenia şi-a înmulţit paşii spre Occident, acuzând Rusia, aliatul său tradiţional, că a abandonat-o în faţa puternicului său rival azer.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat în două războaie, în anii 1990 şi în 2020, pentru control asupra Nagorno-Karabah. În ultimele luni, mai multe cicluri de negocieri au eşuat. Situaţia rămâne instabilă şi incidente armate au loc în mod regulat. Armenia şi Azerbaidjanul se acuză adesea reciproc de atacuri armate sângeroase la frontieră.

Blinken a discutat miercuri cu preşedintele azer Ilham Aliev, subliniind că „nimic nu justifică o amplificare a tensiunilor la frontiera” cu Armenia.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...