Uniunea Europeană acuză Regatul Unit că cere să beneficieze de prea multe privilegii în viitorul tratat comercial post-Brexit
Regatul Unit a ieşit din UE, cel mai mare bloc comercial din lume, pe 31 ianuarie, după 47 de ani de parteneriat, spre regretul uriaş al liderilor UE care insistă acum ca Londra să accepte consecinţele economice ale unor legături mai puţin strânse.
„Adevărul este că în multe zone Marea Britanie cere mult mai mult decât Canada, Japonia sau mulţi alţi dintre partenerii noştri comerciali”, a declarat Barnier la un forum de la Bruxelles.
„În multe zone încearcă să menţină beneficiile unui stat membru fără a avea parte şi de constrângerile implicate de o astfel de calitate. Încearcă să aleagă cele mai atractive elemente ale pieţei unice fără a avea şi obligaţiile”, a mai afirmat Barnier.
Săptămâna trecută, un oficial britanic a declarat că este „evident” că UE trebuie să dea dovadă de mai multă flexibilitate, după ce convorbirile de până acum nu au dat roade.
Parlamentul European, care trebuie să aprobe orice acord final, va dezbate vineri în două comisii poziţia sa privind modul în care ar trebui să decurgă relaţia de după Brexit.
Potrivit unui draft de raport consultat de Reuters, PE ar urma să afirme că „această abordare selectivă nu merge pentru UE şi UE nu va accepta un acord cu orice preţ”.
În conformitate cu termenii acordului de divorţ. cele două părţi trebuie să ajungă la un acord privind viitoarea lor relaţie comercială până la sfârşitul lui octombrie.